2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden ötödik romániai kiskorú zaklat egy másik kiskorút a virtuális környezetben

2018. február 05. 13:40, utolsó frissítés: 13:40

Minden ötödik romániai kiskorú zaklat online másik fiatalt, mert attól tart, hogy máskülönben ők maguk válnak zaklatás áldozatává, derül ki a Bitdefender által hétfőn közzétett tanulmányból.

A dokumentum szerint az agresszorok fele nem tudja megjelölni tettének pontos indítékát, egyharmada szerint az áldozat idegesítően viselkedik, míg mások ismerőseikre akarnak kedvező benyomást gyakorolni.

Romániában minden harmadik fiatal beszámolt egy közeli ismerősének, hogy zaklatásnak volt kitéve a virtuális környezetben. Legtöbben (68%) barátaiknak, szüleiknek (27%), testvéreiknek (19%) és, ritkábban, tanáraiknak vagy a hatóságoknak (kevesebb mint 6%) beszéltek erről.

Sajnos, nagyon sokan értelmetlennek találták megosztani ezen tapasztalatukat másokkal. 30%-uk úgy vélte, hogy nincs amiért másokat is beavatni, 27%-ik szerint fölösleges erről beszélni, mert úgy sem változik meg semmi, 8%-uk pedig beszélt volna róla, de tartott attól, hogy ezt rossz szemmel nézik.

A Bitdefender felmérése szerint a megkérdezettek 34 százaléka elismerte, hogy a virtuális környezetben agresszorként viselkedett, 15 %-uk pedig hasonló eszközökkel válaszolt, amikor rátámadtak.

A tanulmányt a Bitdefender megrendelésére 2017 szeptemberében és októberében, internetes kérdőív segítségével, egy 800 tagú, 18 év alatti reprezentatív mintán a Tribal Worldwide Románia készítette. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS