2020. aug. 5. szerdaKrisztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Matematikailag is kiszámolták a tökéletes sültkrumpli receptjét

2018. január 25. 14:31, utolsó frissítés: 14:40

Diákok kiszámolták a sült krumpli tökéletes elkészítésének matematikai módját. Nem arról van szó, hogy megmondták hány percig, milyen hőmérsékletű tűzön kell sütni a burgonyát, hanem a krumpli felvágásával kísérleteztek a University of Essex keretében működő Edge Hotel School és a bedfordshire-i Samuel Whitbread School diákjai. Az eljárás az Edge Hotel School Method nevet kapta.

A módszerük lényege, hogy maximalizálják a felvágott krumpli sütési felületét, ezért másképp szeletelték fel. Míg a klasszikus eljárás szerint előbb kettőbe, majd a vágott oldalra merőlegesen négybe szeletelték a burgonyát, addig az új módszerben a félbe vágott krumplit srégen, 30 fokos szögben szeletelték tovább. Van róla kép is:Az új módszertől 65 százalékkal nő meg sütési felület.

A kísérlet során 200 adag sült krumplit készítettek el a Wivenhoe House Hotelben, 100 adagot úgy, hogy a klasszikus módon vágták fel a burgonyát, míg 100 adagot úgy, hogy az új módszerrel vágták fel azt. A krumplit Heston Blumenthal séf receptje szerint sütötték meg.

Azt akartuk megvizsgálni, hogy ez miként befolyásolja az ízt - mondta a kísérletben részt vevő egyik diák. Állítólag a közönséggel és séfekkel is teszteltek, és az eredmény szerint az új módszer íz, roppanósság és megjelenés szempontjából is jobban teljesített, mint a klasszikus. Állítólag már több séf is átvette a módszert az Egyesült Királyságban. (independet/thetimes)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS