2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pályázatot hirdet magyar gyermekeknek szánt tankönyvek megírására az RMDSZ

2018. január 23. 13:38, utolsó frissítés: 15:52

Tankönyvek megírásának és illusztrálásának támogatására ír ki pályázatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, amely azt tervezi, hogy ezt minden évben megismétli.

Elsőként azoknak az 1-5. osztályos tankönyveknek a megírását ösztönzi, amelyek sajátosan a magyar oktatásban tanított tantárgyakhoz tartoznak: ilyen a román nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a magyarság történelme, a zene és vallás.A tantárgyreform a következő tanévtől eléri a hatodik osztályt, és ebben az esetben nemcsak a sajátos tantárgyak tankönyveit támogatják, hanem minden tantárgy könyvét, adta hírül a Szövetség közleménye. A támogatás maximálisan 7000 lej tankönyvenként.

A tankönyvkiadás új rendszerében nem az egyes szerzőket felkaroló kiadók versenyeznek az állami finanszírozásért, hanem maguk a szerzők. Az RMDSZ saját pályázatának első fordulója azoknak szól, akik már elkészítették a szükséges szövegeket, illusztrációkat, szemléltetőket, de az új rendszerben kiadó nélkül maradtak, és egyénileg kell pályázniuk a minisztériumhoz a tankönyvek elfogadásáért.

„Azt akarjuk, hogy ezek a szerzők, szakmai műhelyek jelentkezzenek az állam által kiírt, tavaszi megmérettetésre, aminek közeleg a határideje, hiszen kész vagy majdnem kész tankönyveik vannak, miközben az egyes kiadók – mivel nem vesznek már részt a tankönyvek gondozásában – nem tudják őket tovább felkarolni” – hangsúlyozta a kiírás kapcsán Magyari Tivadar, a Szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke.

Rámutatott: az RMDSZ ezért hirdette meg a maga pályázatát, hogy ösztönözzön, honoráljon, hogy segítse a szerzőket a kötetek véglegesítésében, a minisztériumi megmérettetésben.

A pályázat kidolgozásában és lebonyolításában az RMDSZ oktatásért felelős szakértői és politikusai a Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel működnek együtt.

A pályázat ITT érhető el. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS