2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az izlandi fiatalok közül senki nem hiszi, hogy Isten teremtette volna a világot

2018. január 16. 19:56, utolsó frissítés: 20:01

Úgy tűnik, Izland jó úton halad afelé, hogy hamarosan teljesen szekuláris állam legyen. Egy nemrég készült felmérés például kimutatta, hogy 25 év alatti izlandi fiatalok 0%-a hiszi azt, hogy Isten teremtette a világot. Ugyanakkor a szigetlakók 50%-a vallja, hogy hisz valamiféle istenben, 40%-uk meg ateista. A felmérés egyik legérdekesebb adata, hogy gyakorlatilag nem lehet Izlandon olyan fiatalt találni, aki azt hiszi, a világ isten kreálmánya lenne. 93,9%-uk az ősrobbanás elméletét hiszi el, 6,1%-nak pedig nincs véleménye a dologról. 0 százalék hiszi azt, hogy Isten a felelős a világ megalkotásáért.

A legkevésbé vallásos emberek Izlandon a fiatalok, és a főváros, Rejkjavik lakói. Az idősebb generáció kereszténynek vallja magát, legalábbis az 55 éven fölülieknek a 80,6%-a. Közülük csak 11,8 százalék mondta, hogy ateista lenne. A 25 évnél fiatalabbak közül 42% vallja kereszténynek magát, 40,5 százalék meg ateistának. A hagyományos hitrendszer a fővároson kívül jobban tartja magát, vidéken átlgosan 77 és 90% között ingadozik a hívők aránya egy-egy településen.

Drasztikus az eltérés a fiatalok és az idősebb generációk között abban a kérdésben, hogy hogyan lett a világ. A 25 és 44 év közöttieknél például 77,7 százalék hisz az ősrobbanásban, 10,1 százalék kreacionista. Az idősek is elfogadják az ősrobbanás igazát, az 55 fölöttiek több mint 46 százaléka hisz ebben, és csupán 24,5 hiszi, hogy Isten keze is benne van a dologban.

És a végére még egy érdekes pont: a teljes lakosság 72%-a gondolja azt, hogy az államnak teljesen szekulárisan kellene működnie, 28 százalék ellenzi a szekularizációt. Egyelőre az ország alkotmányában még az van benne, hogy az államvallás az evangélikus-lutheránus. Egyelőre. (icelandmag)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS