2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma lehet az év legszomorúbb napja, ha egyáltalán van ilyen

2018. január 15. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

Nem elég, hogy a korábbi napokhoz képest igen-igen csípős hidegre ébredtünk, de ez a hétfő (január harmadik hétfője) egyben az év legszomorúbb, leglehangolóbb (blue monday) napja is - legalábbis félig-meddig hivatalosan.

A blue monday fogalmának megalkotása egy „brit tudós”, Cliff Arnall pszichológus (Cardiffi Egyetem) nevéhez köthető, aki egy képletet is csatolt mellé. Eszerint hat tényező befolyásolja a napot: az időjárás, a karácsony miatti adósságteher, a karácsony csillogása után a monotónia érzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kedvetlenség, a vágy az életvitel megváltoztatására, illetve a hétfőfóbia. Ez a magyarokat még súlyosabban érinthetné, mert egy korábbi felmérésből például az derült ki, hogy világelsők vagyunk a hétfői munkakezdéstől való rettegésben. A nyugati civilizációban élőknek átlagosan fele szenved hétfőfóbiában, ami egy kutatás szerint vasárnap 16 óra 13 perckor kezdődik el. És sokan alszanak kellemetlenül miatta.

Az egésszel csak annyi bibi van, hogy a más szakemberek szerint Arnall elképzelésének, és a hozzá csatolt képletnek az égadta világon nincs semmi értelme. Egyébként korábban Arnall is elismerte, hogy az egész egyenletet egy utazási iroda megbízásából készítette (a pszichológust foglalkoztató egyetem később el is határolódott a férfitól).

Bár az év legszomorúbb napja kifejezés túlzó, és az egész kitalációnak tűnik, de a téli depresszió létezik. A téli depresszió tünete a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség. Jellemző továbbá a nyugtalanság, az ingerlékenység vagy éppen az érdektelenség és az aluszékonyság is. Mindezeken felül jelentkezhet étvágytalanság vagy éppen falánkság is. A téli depresszió legjobb ellenszere a szabad levegőn töltött idő, illetve a mozgás. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS