2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai kamaszok 80%-át zaklatták már az interneten

2017. november 27. 17:29, utolsó frissítés: 17:29

A Bitdefender oldalán közzétett tanulmány rámutat arra, hogy 5 romániai kamaszból 4 már volt kitéve támadásnak az interneten.

A zaklatott fiatalok kétharmada nem beszél senkinek a történtekről, sokan félelemből, sokan a bizalom hiánya miatt, de többségük csak nem akar mást is belevonni a történetbe.

A kamaszokat az online felületeken leggyakrabban a közösségi hálókon támadják. A leggyakrabban Facebookon, Messengeren, ritkábban Instagramon kapnak fenyegető üzeneteket, negatív, rosszindulatú kommenteket, vagy tesznek kísérletet a személyiségi adatok, fényképek ellopására.

A fiatalok 65 százaléka elismerte, hogy érte már olyan támadás online felületről, amelyet a barátaitól kapott, míg 20 százalékuk arra panaszkodott, hogy a barátok hiánya az online felületekről depressziót váltott ki náluk, melynek következtében többségük az alkoholhoz míg egy kisebb hányaduk a drogokhoz fordult.

A fiatalok 84 százaléka vallotta be, hogy segédkezett mások online felületen történő megtámadásában, habár a valódi agresszor szerepét nem ők töltötték be. 36 százalékuk vallott arról, hogy mint támadó is és mint megtámadott is volt már ilyen helyzetben.

„A vizsgálat eredményei sokkal riasztóbb képet mutattak, mint azt feltételezhettük volna. A számítógépes zaklatás egyike azoknak a titokzatos tömegjelenségeknek, amelyek előtt nincs optimális védelmi stratégia.

Annak ellenére, hogy ez a probléma rendkívül súlyos, érdekes módon mégis elkerüli az emberek figyelmét. A helyzeten tovább ront, hogy a leginkább megbántott fiatalok nem kérnek segítséget, mivel maguk sincsenek pontosan tisztában a helyzetük súlyosságával.

A fiatalok az őket ért online támadások következtében az érzik, hogy a társadalom az egy olyan gyűlölködő közeg, amely konkrétan az ő személyük ellen irányul”, mondja Dr. Nansi Lungu, a Bitdefender viselkedési elemzője.

Delia Mina pszichoterapeuta szerint az alábbi pontok betartásával visszaszorítható az interneten terjedő erőszak térhódítása:

Az áldozatnak segítségre van szüksége. A bántalmazott körül élő emberek támogatása fontosabb, mint valaha. Nagyon fontos, hogy erős és nagy bizalomra épülő viszony legyen a segítő és a bántalmazott között, mivel meg kell győzni a bántalmazottat arról, hogy ne féljen beszélni az őt ért traumáról.

A szülőknek, rokonoknak és a tanároknak tudatosítaniuk kell a jelenség létezését, észlelniük kell az áldozat megváltozott viselkedését, és közbe kell avatkozniuk, ha internetes zaklatásra gyanakszanak.

Az áldozatnak határokat kell felállítania amelyek távol tarthatják a zaklatót a továbbiakban. A bántalmazó letiltása és jelentése a közösségi oldalakon, a jelszó megváltoztatása vagy a telefonszám kicserélése és a zaklató elleni direkt fellépés mind ezek közé a módszerek közé sorolható.

A tettes elégedett lesz, ha azt látja, hogy áldozata szenved, ezért kerülni kell minden olyan dolgot, ami jelzi a bántalmazó felé, hogy az valamiféleképpen hatott az adott személyre.

„Az áldozat szemszögéből az internet világa egy nehezebb terep, hiszen nehéz mindent felügyelet alatt tartani, és nem csak a szorosan vett ismerősök léphetnek kapcsolatba vele. Ahhoz, hogy csökkentsük az internetes zaklatás negatív hatásait, ismernünk kell azt a rendszert, amelyre épül: zaklató - áldozat - a résztvevők - a jelenséget nem ismerők” - mondja Delia Mina pszichoterapeuta.

A tanulmányt a Bitdefender számára a romániai Tribal Worldwide készítette, egy online kérdőív segítségével, amelyet 2017 szeptembere és októbere között 800, 18 évnél fiatalabb személy töltött ki.

A Bitdefender novemberben indította útjára a #nutastaură nevezetű kampányát, hogy felhívja a figyelmet Romániában is az internetes zaklatásra, illetve ennek a fiatalokra gyakorolt ártalmas hatására.

A kampány célja az, hogy az online petíciójukkal 50 ezer aláírást gyűjtsenek, majd ezzel elérjék, hogy a Facebookon megjelenjen egy, az internetes zaklatást jelző reakció gomb.

Ez a gomb nem jelentené vagy cenzúrázná az adott felhasználót, csupán egyfajta társadalmi megrovást jelentene. Egy fontos lépés lenne a közömbös szemlélődőtől egy olyan személy felé, aki felhívja a figyelmet a jelenségre.

A kampány honlapján
megtalálható a kezdeményezés manifesztuma, egy felhívás a zaklatás elleni petíció aláírására, és 360 fokos videók, amelyek többek között olyan érzelmeket dramatizálnak, mint a gyűlölet, megalázottság, erőszak. (bitdefender.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS