2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar vagy román útlevelet éri meg inkább kérni kettős állampolgárként?

2017. október 26. 17:54, utolsó frissítés: 2017. október 27. 10:12

Szingapúrnak van a "legerősebb" útlevele a Global Passport Index legfrissebb számításai szerint, amelyet az Arton Capital tanácsadó cég aszerint kalkulál ki, hogy hány országba lehet vele vízum nélkül eljutni. A szingapúri útlevéllel 159 országba biztosít vízummentességet.

Összesen 190 ország útlevelét hasonlították össze. A második helyre Németország került (158), míg a harmadikon Svédország és Dél-Korea osztozik (157). Romániát összesen 39 ország előzi meg, de ettől még a 15. legerősebbnek számít megosztva Bulgáriával, Chilével, Monacóval és Argentínával megosztva. Összesen 143 országba lehet vele vízummentesen eljutni.

Magyarország útlevelével - ami a kettős állampolgárok esetében lehet különösen izgalmas - 150 országba lehet vízummentesen ellátogatni. Összességében a 9. legerősebb okmányról van szó a világon, de 28 ország előzi meg a sok megosztás miatt.

A magyar útlevéllel egyelőre még könnyebben jutunk el Kanadába, csupán egy elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges, ami 7 kanadai dollárba kerül. Román útlevéllel még csak azok utazhatnak Kanadába elektronikus beutazási engedéllyel, akik az elmúlt 10 évben már kaptak vízumot. Másoknak még pár napig szükséges a vízum (december elsejétől vagyunk teljesen vízummentesek).

Ezen kívül a magyar okmány könnyíti a belépésünket Jamaicába, Bolíviába, Burkina Fasóba, Kirgizisztánba, Dél-Afrikába, Surinamebe, Szváziföldre, Tájföldre, Zimbabwébe és az Egyesült Államokba. Ez utóbbiba a magyar útlevéllel csak a már említett elektronikus beutazási engedélyre van szükség. A könnyítés nem minden esetben jelent teljes vízummentességet, van eset, amikor csak azt jelenti, hogy nem kell előre kérni a vízumot, elég csak a beutazáskor. Részletek itt. A román úti okmánnyal egyetlen országba lehet könnyebben bejutni, mint a magyarral, Tanzániába a román útlevéllel nem kell vízum, míg a magyarral érkezéskor ki kell azt váltani. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS