2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsváron mutatják be Szent II. János Pál pápa ereklyéjét

2017. október 20. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

A kolozsvári Urunk Színeváltozása görög katolikus székesegyházban állítják ki vasárnap Szent II. János Pál pápa ereklyéjét.

A Kolozsvár-Szamosújvári Görög Katolikus Egyházmegye közleménye arról tájékoztat, hogy a hívek a misék között járulhatnak az ereklyéhez (a misék 08:30, 10:30 és 18:00 órától kezdődnek).

Az egykori pápa vérét őrző ereklyetartó a vércseppek származását igazoló bizonyítvánnyal együtt Krakkó érsekétől, Stanislav Dziwisz bíborostól kapott ajándék, aki csaknem 40 éven át volt II. János Pál titkára.

Szent II. János Pált 'minden román barátjának' tartják, aki Romániát Szűz Mária kertjének nevezte, a görög katolikus egyházat pedig 'a mártírok és tanúk egyházának' tartotta - derül ki a közleményből.

"Egyházunk újjászületése II. János Pál pápa nevéhez fűződik az üldöztetések időszaka után' - emlékeztet a dokumentum, megemlítve azt is, hogy II. János Pál volt az első római pápa, aki Romániába látogatott.

II. János Pál pápa 1999 májusában látogatott el Bukarestbe. Ez volt az első alkalom, hogy a katolikus egyház feje látogatást tett egy ortodox többségű országban.

II. János Pál 26 éven keresztül vezette a katolikus egyházat. 2005. április 2-án hunyt el. Boldoggá avatásának folyamata már ugyanazon év április 28-án elkezdődött, végül 2011. május elsején avatta boldoggá XVI. Benedek pápa.

Szentté Ferenc pápa avatta 2014. április 27-én. A katolikus egyház október 22-ét jelölte ki ünnepe napjául, mivel 1978-ban ezen a napon mutatta be székfoglaló szentmiséjét. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS