2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan a Székely Vágta ügyességi versenyének nyertese

2017. július 15. 13:01, utolsó frissítés: 13:09

Elstartolt a Székely Vágta, a lovasrendezvény első programpontja a lovashuszárokat állította megmérettetés elé. Bár a szervezők futamként hirdették, a Szent Lászlóról elnevezett programpont egy ügyességi verseny volt, amelyet a Szent László-év tiszteletére szervezett meg a Székely Vágta szervezőcsapata.A szervezők közleménye emlékeztet, hogy Magyarország Kormánya a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

A legügyesebb huszár egy Szent László korabeli kardot vihetett haza, amelyet Nagy György olaszteleki kovácsmester készített és ajánlott fel. A díjat Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese adta át.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság megkeresésére idén a Székely Vágta is bekapcsolódott az emlékév programsorozatába, így a Szent László futammal, mint lovas ügyességi versennyel kíván tisztelegni a lovagkirály emléke előtt, aki Erdély mellett a magyar katonák védőszentje is egyben. A Szent László futamon erdélyi huszár hagyományőrzők mérettették meg magukat és a lovukat. Összesen kilencen álltak kötélnek, különböző hagyományőrző egyesületeket képviselve.

Az ötpróbás ügyességi versenyt lóról kellett teljesíteni. Először egy kis kaput kinyitni, majd becsukni, ezután egy akadályt átugrani, majd inni egy kevés sört, levágni egy szalmakarikát, és három szalmakarikát felvenni a kardra. Időre ment a "játék", a legjobb időt teljesítő huszár vihette haza a kardot.
Az ügyességi versenyen Mojzi Árpád (Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület) végzett az első helyen Betyár lován, második helyen Költő Zsombor (Bátor, Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület), harmadik helyen Király Károly (Jang, Szilaj Hagyományőrző Egyesület – Illyefalva) végzett.


(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS