2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kárászteleki Carassia pezsgőcsaládot díjazták a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

2017. július 12. 21:47, utolsó frissítés: 2017. július 13. 12:05

A Kárászteleki Pezsgőpincészet májusban piacra került új terméke, a tradicionális módszerrel készült Carassia pezsgőcsalád bekerült a világ legjobb pezsgői közé. Az idén negyedik alkalommal megszervezett Champagne és Pezsgő Világbajnokságon először díjaztak romániai pezsgőt.

A Carassia Blanc de Blancs Brut és a Carassia Rosé Brut pezsgőket ezüstéremmel díjazta a világ jelenleg legelismertebb három pezsgőszakértője: Tom Stevenson, Essi Avellan, Master of Wine és Dr. Tony Jordan. A Champagne és Pezsgő Világbajnokság (The Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) nemzetközi megmérettetése a világ minden tájáról származó pezsgőknek. Kezdeményezője Tom Stevenson borszakíró, az évente megjelenő legelismertebb pezsgőkalauz szerzője (Tom Stevenson’s Champagne & Sparkling Wine Guide).A CSWWC az első és egyelőre az egyetlen verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A több szempontból is egyedi versenyre idén 29 országból érkeztek pezsgők, amelyeknek mindössze 10-15%-a kapott arany vagy ezüstérmet. A 127 arany és 167 ezüstérem közül kettő, a verseny történetében először, Romániába került. Essi Avellan, finn származású pezsgőszakértő szerint a borok értékelésekor a legfontosabb szempont a technológiai tökéletesség mellett az elegancia, az élénkség, a könnyedség és a jellegzetes palackban érlelésre jellemző aromák intenzitása. Az eredmények alapján a Szilágy megyei pezsgőpincészet pezsgői mindezen kritériumoknak megfeleltek. Ez a kimagasló eredmény visszaigazolja, hogy a termőhely kiválasztása, a speciális pezsgőalapfajták ültetése, a borászati technológia, a legapróbb részletekre való odafigyelés a siker kulcsa.

A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ban került vissza a régió bortérképére. A 2011-ben létesített 22 hektáros Kárászteleki Pezsgőpincészet az egyetlen az új generációs pincészetek közül, amely pezsgőgyártás céljából jött létre. A pincészet 2014 óta gyöngyöző és csendes borokkal van jelen a piacon, pezsgői ez év májusában jelentek meg, a törvényes előírás szerinti kilenc hónap helyett, húsz hónapos palackos érlelést követően.

A CARASSIA kizárólag saját ültetvényből származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. Pezsgőt csak tradicionális módszerrel, azaz palackban érleléssel termelnek, amelynek minden mozzanata a legmodernebb felszereléssel, helyben történik. Az Építőipari Nívó-díjat nyert pinceépület zöldenergiával működik, hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja, áramfogyasztását napelemekkel mérséklik.

A Carassia pezsgőcsalád a Champagne és Pezsgő Világbajnokság két ezüstérmén kívül már begyűjtött két arany és két ezüstérmet is hazai versenyeken. További információk a Pezsgő Világbajnokság honlapján és a carassia.eu oldalon. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS