2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Úgy csillapítja a fájdalmat a sör, mint a paracetamol

2017. május 20. 09:11, utolsó frissítés: 09:35

Brit szakemberek ismét egy olyan felfedezést tettek, aminek sokan fognak örülni: megállapították, hogy az alkohol csillapítja a fájdalmat. Ennek ellenére a kutatók mégis azt javasolják, hogy alkoholt csak mértékkel fogyasszunk.

A sör nem csak a macskajajra gyógyír. A Greenwich Egyetem kutatói, egy 18 esettanulmányból álló kutatás végeredményeként arra jöttek rá, hogy két csapolt sör 25%-kal enyhíti a fájdalmat, pontosabban enyhíti a “díszkomfort érzetet”. Két sör elfogyasztása után az alkohol a vérbe jutva jótékony hatást fejt ki. Ilyen mennyiségű sör emeli a szervezet ellenállóképességét a fájdalommal szemben. Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy mostantól orvosi papírral igazolhatja, hogy miért rúgott be, sajnos rossz hírünk van: az egészségügyben biztosan nem fogják alkalmazni fájdalomcsillapítás céljából.

“Az alkohol hatásos érzéstelenítő, ennél fogva csökkenti a fájdalom intenzitását. Ugyanakkor azokban az esetekben, amikor egy páciens hosszan tartó fájdalommal küszködik, hibás lépés lenne az alkohol használata a fájdalomcsillapítás érdekében, ugyanis az alkohol hosszú távon káros a szervezetre” – írják a tanulmányban a szakértők.

A felfedezés egy mellékhatásra is rámutatott, ugyanis a fájdalomcsillapító hatás magyarázatot adhat arra, hogy miért fogyasztanak egyesek nagyobb mennyiségben alkoholt, ami hosszú távon függőséget okoz, adott esetben alkoholizmushoz vezethet. Nagy-Britanniában kormányzati javaslat szerint az egy hétre javasolt alkohol 14 egység, ami 6 csapolt sörnek felel meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS