2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdődik a torna Európa-bajnokság Kolozsváron

2017. április 19. 11:44, utolsó frissítés: 17:30

27 ország 274 sportolójának (168 férfi és 106 nő) részvételével ma (szerdán) kezdődik a kolozsvári sportcsarnokban a torna Európa-bajnokság. Romániában legutóbb hatvan évvel ezelőtt szerveztek hasonló szintű rendezvényt.

Az új olimpiai ciklus első nagy versenyén számos tapasztalt tornász mellett indulnak már azok a fiatalok is, akik a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra készülnek.

A résztvevők között van három riói olimpiai bajnok is: Eleftherios Petrounias (Görögország, gyűrű), Oleg Vernyajev (Ukrajna, korlát) és Sanne Wevers (Hollandia, gerenda). Mellettük számos tehetséges fiatal indul első felnőtt versenyén, mint például Diana Varinszka (Ukrajna), Jelena Jeremina (Oroszország), Frank Baines (Nagy-Britannia), Martino Maggio (Olaszország), Lyn Genhart (Svájc), Tomas Kuzmickas (Litvánia) és Rhys McClenaghan (Írország).

Az április 19. és 23. között sorra kerülő versenyben nem szerveznek csapatbajnokságot, a tornászok egyéniben indulnak.

A selejtezők után versenyben maradt legjobb 24-24 férfi és nő tornász, országonként legtöbb kettő, indul az egyéni összetett Európa-bajnoki címért, amelyet pénteken tartanak. Ugyanakkor szerenként a legjobb nyolc tornász, országonként legfentebb kettő, indul a szombaton és vasárnap sorra kerülő szerenkénti döntőkben.

Romániát tíz tornász képviseli az Európa-bajnokságon. A női válogatottban Olivia Cîmpian, Ioana Crişan, Larisa Iordache és Cătălina Ponor szerepel, míg a férfiban Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurenţiu Nistor és Andrei Ursache.

A verseny megnyitójára szerdán 10 órakor kerül sor, ezt követi a férfiak selejtezője 20:40-ig. Csütörtökön 10:00 - 20:40 között női selejtezők. Pénteken 13:00 - 15:45 között férfi egyéni összetett verseny; 17:30 - 19:30 között női egyéni összetett verseny. Szombaton 13:30 - 16:40 között férfi szerenkénti döntők talajon, lólengésben és gyűrűn és női szerenkénti döntők ugrásban és felemás korláton. Vasárnap 13:30 - 16:40 között férfi szerenkénti döntők ugrásban, korláton és nyújtón és női szerenkénti döntők gerendán és talajon.

A közönség soraiban ott lesznek a román tornasport olyan jeles képviselői, mint Sonia Iovan és Elena Leuştean, akik 60 évvel ezelőtt, a Bukarestben szervezett Európa-bajnokságon megszerezték Románia első érmeit tornában.

Az Európa-bajnokság nagykövete a sokszoros olimpiai bajnok Nadia Comăneci, aki a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével, Morinari Watanabevel együtt szintén jelen lesz az Eb-n.

A 2017-es torna Európa-bajnokság rendezési jogát eredetileg Bukarestnek ítélték oda, ám utólag ezt Kolozsvárra költöztették, mert a bukaresti hatóságoknak még az építését sem sikerült elkezdeniük annak a csarnoknak, amelyben a versenyt meg kellett volna rendezni.

Az 1957 után az országban szervezett legjelentősebb versenyre a román tornasportnak egy igen kínos időszakában kerül sor. Jóllehet Románia éppen tornában nyert a legtöbb olimpiai érmet, 25 arany-, 20 ezüst- és 26 bronzérmet, az utóbbi időben elmaradtak a kiemelkedő eredmények. Ezt a folyamatot tetőzte, hogy a román női válogatott tavaly nem jutott ki a riói Nyári Olimpiai Játékokra, ami először fordult elő az 1968-as mexikói olimpia óta.

A tavalyi, berni Európa-bajnokságon Románia négy érmet nyert. Marian Drăgulescu ezüstérmet szerzett talajon és ugrásban, Cătălina Ponor pedig bronzérmet talajon és gerendán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS