2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lakosság majdnem fele fél a hackertámadásoktól

2017. február 22. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

A romániai lakosság 46 százalékát aggasztja annak a tudata, hogy kibernetikai bűnözők vehetik át az irányítást személyes elektronikai eszközeik felett - derül ki egy felmérésből, amely ugyanakkor arra is rávilágít, hogy ennek ellenére a megkérdezettek egynegyede több felhasználói fiókhoz és eszközhöz is ugyanazt a jelszót használja.

A Bitdefender által rendelt felmérés szerint a lakosság 70 százaléka birtokol modern elektronikai eszközöket, legyen az okostelefon, hordozható számítógép, táblagép, okos televízió vagy akár asztali számítógép, a megkérdezettek egynegyede pedig utolsó generációs eszközt vásárolt magának, mint okosóra (24%), internetre csatlakoztatott térmegfigyelő kamera (21%), e-könyvolvasó (20%), játékkonzol (15%) vagy fitneszkarkötő (14%).

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 46%-a tart attól, hogy feltörik és átveszik az irányítást napi szinten használt okos eszközeik fölött, ami személyes adatok lopásához, kémkedéshez, a magánéletbe való beférkőzéshez vezethet.

A Bitdefender kibernetikai biztonsági szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a rendszerek sebezhetősége miatt az amatőr kibertámadók is könnyen feltörhetik a felhasználók internethálózatát. A támadók arra számítanak, hogy nagyon sok felhasználó nem is gondolja, hogy úgynevezett intelligens házban él, ezért nem is tudják, milyen veszélyek fenyegetik őket.

A Bitdefender szerint a gyártók sem tesznek meg mindent, annak érdekében, hogy frissítsék az előállított eszközök programjait, a gyenge védelem miatt pedig négyből egy esetben sikerül behatolniuk a támadóknak a rendszerbe. Ugyanakkor a felmérés alapján az is kiderült, hogy a lakosság sem frissíti a szoftvereket kellő időben. Az emberek 20%-a időhiányra vagy hozzá nem értésre fogja a rendszerfrissítések hiányát.

A válaszolók 29%-a azt állította, hogy több jelszót használ a különböző eszközeihez vagy felhasználói fiókjaihoz, de ezeket rotációs alapon cserélgetik. A szakemberek arra figyelmeztetik a világhálóra kapcsolódókat, hogy a hasonló jelszavak is veszélyesek lehetnek, a csupán betűkből álló jelszavakat pedig cseréljék ki szimbólumokat vagy számokat is tartalmazó biztonsági kódokra.

A hivatalos adatok szerint a világhálóra csatlakoztatott eszközök száma 2016 végén elérte a hatmilliárd egységet, az iparág pedig folyamatosan nő.

Az iSense Solutions által végzett felmérést Románia mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Észak-Írországban, Németországban, Franciaországban és Ausztráliában is elvégezték. Az elemzés hibahatára +/-5%. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS