2024. április 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma van az év legszomorúbb napja

2017. január 16. 10:47, utolsó frissítés: 10:49

Ma, január 16-én van az év legszomorúbb napja. Az év legborúsabb napja mindig január valamelyik hétfője, zömmel az utolsó előtti. Az idei ebből az szempontból kivételes, hiszen nem a hónap utolsó előtti hétfője, bár már a harmadik.


Az év legszomorúbb napjának képletét Cliff Arnall pszichológus, a depresszió specialistája határozta meg még korábban. A képlete szerint hat tényező befolyásolja a napot. Ezek a következők: az időjárás, a karácsony miatti adósságteher nyűge, a karácsony csillogása után a monotónia érzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kedvetlenség és a vágy az életvitel megváltoztatására. És ehhez jön még a hétfőfóbia. Egy korábbi felmérés szerint egyébként a magyarok világelsők a hétfői munkakezdéstől való rettegésben. A nyugati civilizációban élőknek átlagosan fele szenved hétfőfóbiában, ami egy kutatás szerint vasárnap 16 óra 13 perckor kezdődik el. És sokan alszanak kellemetlenül miatta.

Arnall hangulatjavításként azt javallja, hogy mindenki próbáljon a jó dolgokra figyelni, pozitívan gondolkodni. A következőt tanácsolja a szomorkodó embereknek: „Ha egyik végtagod használhatatlan, örülj annak, hogy a másik háromnak nincs baja.” (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS