2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordszámú látogató fordult meg tavaly a parajdi sóbányában

2017. január 09. 15:53, utolsó frissítés: 17:44

Újabb rekordot döntött 2016-ban a látogatók száma a parajdi sóbányában - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökséggel Sebestyén József, a bánya műszaki igazgatója.

Sebestyén tájékoztatása szerint 2016 különlegesen jó év volt idegenforgalmi szempontból: 640 ezer személy fordult meg a sóbányában. 2015-ben ez a szám 570 ezervolt.

Az igazgató által szolgáltatott adatok értelmében a 640 ezerből 366 700 személy idegenforgalmi látványosságként látogatta meg a bányát, a többiek viszont kezelésre érkeztek Parajdra, és legalább öt napot töltöttek itt.

A havi elosztás tekintetében a legtöbb látogató augusztusban érkezett: 105 000 turista és 67 000 páciens.

Sebestyén József úgy véli, a növekvő létszám azzal is magyarázható, hogy sok román állampolgár, tartva az európai országokat fenyegető terrorveszélytől, inkább Romániában töltötte a szabadságát. Parajdra a hazai turistákon kívül sokan érkeznek Magyarországról és a Moldovai Köztársaságból is.

A sóbányát még ilyenkor is látogatják: múlt héten például naponta hatszáz vendéget regisztráltak. Ez részben az iskolai vakációnak tudható be, de annak is, hogy a Moldovai Köztársaságban sokan január 7-én ünneplik a karácsonyt.

A sóbányában egyébként most maximális hatásfokkal zajlik a munka, a létesítmény ugyanis szerződésben áll az Országos Autópálya-kezelő Társasággal, amelynek ebben az időszakban csúszásgátlásra használt sót kell szállítania.

A parajdi sóbánya látogatóknak kialakított csarnoka 120 méteres mélységben található. A gyerekeknek itt játszótereket hoztak létre, a mozogni vágyók edző irányításával tornászhatnak, asztaliteniszezhetnek, de étkezni is lehet, és ingyenes internet-csatlakozásra is lehetőség van. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS