2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mind a 30 sípálya működik Hargita megyében

2017. január 05. 14:48, utolsó frissítés: 14:48

A Hargita megyében működő 30 sípálya közül mindegyik fogadja a téli sportok kedvelőit, a hegyimentő szolgálat munkatársai ugyanakkor óvatosságra intenek mindenkit a súlyos balesetek elkerülésének érdekében.

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő szolgálat vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a 30 nyilvántartott pálya közé olyan ereszkedők is tartoznak, amelyek nem engedélyezettek vagy ezek üzemeltetői nem kötöttek szerződést a hegyimentőkkel, ezzel veszélyeztetve a turisták testi épségét.

"Több olyan sípálya is van, amelynek az üzemeltetője nem kötött velünk szerződést és ezáltal veszélyeztetik saját ügyfeleiket. Annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelességük a turisták biztonságát garantálni, őket csak a bevétel érdekli" - nyilatkozta Fekete Örs.

A szolgálat vezetője azt javasolja azon pályák üzemeltetőinek, akik nem kötöttek velük szerződést, hogy értesítsék őket, amennyiben nagyobb turistacsoport érkezik hozzájuk, ugyanis legtöbb munkatársuk önkéntes, így időbe telik, amíg felkészülnek a bevetésre. A síelőket pedig arra kérik, ne fogyasszanak alkoholos italokat, viseljenek védőfelszerelést, ha síelni indulnak és vigyázzanak a többi síelőre maguk körül.

Az idézett forrás szerint a téli ünnepek idején 21 alkalommal kellett elsősegélyt nyújtaniuk, legtöbb alkalommal a Madarasi Hargitán, ahol nagyobb számú turista volt az ünnepek alatt.

A túrázni vágyóknak azt ajánlják: az időjárásnak megfelelően meleg ruházattal és felszereléssel induljanak útnak, soha ne menjenek egyedül túrázni, ne induljanak el éjszaka, értesítsék a panziókat túrázási szándékukról és vészhelyzet esetén riasszák a hegyi csendőröket, vagy kérjenek segítséget az 112-es egységes segélyhívószámon.

Hargita megyében körülbelül 30 kiépített sípálya található, nagy részük kezdő és haladó szintű sízőknek felel meg a leginkább. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS