2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar kutatók is megkapták az anti-Nobel-díjat

2016. szeptember 23. 12:02, utolsó frissítés: 12:08

Magyar kutatók munkáját is anti-Nobel-díjjal jutalmazták: egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként felfedezték, hogy a világos szőrű lovak kevésbé vonzzák a bögölyöket, a szitakötők pedig végzetes vonzalmat éreznek a fekete sírkövek iránt. A 2016-os Ig-Nobel-díjakat csütörtök este adták át az amerikai Harvard Egyetemen.


A magyar kutatók, Horváth Gábor, Blahó Miklós, Kriska György, Hegedüs Ramón, Gerics Balázs és Farkas Róbert spanyol, svéd és svájci kollégáikkal végezték kutatásaikat, amelyekkel fizika kategóriában érdemelték a díjat. Felismerték, hogy a lóbögölyök kevésbé vonzódnak a világos szőrű, szürke lovakhoz, mint a feketékhez - jelentette be az egyetem.

Díjat kapott Ahmed Shafik egyiptomi urológus is, aki azzal kísérletezett, hogy milyen hatással van patkányokra a nadrágviselés, pláne ha különféle anyagokból készülnek a nadrágok. Arra a következtetésre jutott, hogy a műszálas nadrágokat viselő patkányok szexuális aktivitása jelentősen csökkent.

Egy új-zélandi kutatócsoport a kövek személyiségének kutatásáért kapták: különféle kövekről készült fotókat helyeztek diákok elé, akiknek aztán le kellett írniuk, milyen emberi tulajdonságokat társítanak hozzájuk.

A biológiai igNobelt Thomas Thwaites, a kecskeember kapta, aki olyan művégtagokat készített, amelyekkel kecske módjára tudott közlekedni, és néhány napig a kecskék között is élt a hegyekben. Ugyanezt megkapta Charles Foster is, aki borzként, vidraként, rókaként és szarvasként is kipróbálta magát. Mindketten könyvet is írtak élményeikről.Pszichológiában egy nemzetközi kutatócsoportot díjaztak, akik ezer hazudozót faggattak arról, hogy milyen gyakran hazudtak eddig életükben, és pontozták, mennyire jól hazudnak.

A békedíjat amerikai és kanadai "bullshitkutatók" kapták, akik azt vizsgálták, mennyire dőlnek be az emberek jól és mélyenszántóan hangzó, de semmit sem jelentő szövegeknek.

Az orvosi igNobelt egy német csoport érdemelte ki, akik felfedezték, hogy ha viszket a bal oldalunk, tükörbe nézve a jobb oldalunkat is megvakarhatjuk, és elmúlik. Díjazták azokat a japán kutatókat is, akik azt vizsgálták, mennyire változik meg a tárgyak percepciója, ha azokat lehajolva, a lábunk között átnézve figyeljük meg.

Irodalmi díjat Fredrik Sjoberg svéd szerző kapott, aki egész trilógiát írt legyek gyűjtéséről.

Meglepő módon a kémiai igNobelt a Volkswagen nyerte az emissziós botrányáért.

Az IgNobel-díjjal pénzjutalom is jár: 10 trillió zimbabwei dollár - ami amerikai pénznemben kb. 40 cent. (mti, guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS