2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek állítanának emléktáblát a Kancsendzöngán

2016. május 24. 19:16, utolsó frissítés: 19:16

Emléktáblát állít a Kancsendzöngán a három évvel ezelőtt eltűnt Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek az Erdélyi Kárpát-Egyesület gyergyói osztálya - jelentették be Erőss Zsolt gyergyói hegymászó barátai keddi sajtótájékoztatójukon.


A Székelyhon beszámolója szerint összegyűlt közadakozásból az a pénz, amely lehetővé teszi, hogy négy gyergyói hegymászó elutazzék a Himalájába, a Kancsendzönga lábához. Az emléktáblákat az alaptáborba vezető út mellett szeretnék rögzíteni egy sziklára. Az emlékállításhoz felvették a kapcsolatot a Kancsendzönga nemzeti park vezetőségével, és engedélyre várnak, hisz ezek lesznek az első emléktáblák a védett területen.

A tervek szerint az emléktáblákkal Ambrus Zoltán, Csibi Márti, Fülöp László és Köllő Zsolt indul útra idén ősszel.

Vadász-Szatmári István, az EKE gyergyói elnöke elmondta: a gyergyói ekések közül szinte mindenki személyesen ismerte, barátként kötődött Erőss Zsolthoz. "Tagtársunk és példaképünk volt, megmutatta, mit jelent székelynek lenni, és a világon bárhol élve magunkkal vinni szeretett városunk hírét. De minden csúcsra magával vitte azt a székely zászlót is, amit akkor adtunk neki, amikor Gyergyószentmiklós díszpolgára lett" - fogalmazott a gyergyói EKE-elnök.

Minden idők legeredményesebbnek tekintett magyar hegymászója, Erőss Zsolt Kiss Péterrel 2013 május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzöngát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS