2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A méhnyakrák kockázatairól és megelőzéséről szerveztek beszélgetést Kolozsváron

2016. május 13. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

A méhnyakrák kockázatairól és a megelőzésről beszélgethettek szakemberekkel az érdeklődők május 12-én az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezete és a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség szervezésében.


A Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség dísztermében zajló eseményen Dr. Gaál Viola belgyógyász-onkológus főorvos, Dr. Bartók Ildikó szülész-nőgyógyász főorvos és Dr. Fehér Kardos Gabriella családorvos válaszolt a résztvevők kérdéseire.

Romániában évente 3000 nő esetében fordul elő méhnyakrákos megbetegedés. A statisztikai adatok alapján minden nap 9 nő esetében diagnosztizálnak méhnyakrákot, ebből 6 végzetes kimenetelű. Románia ebből a szempontból első Európában.

Ezeket az adatokat megerősítve a szakemberek elsősorban a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet, ugyanis a fiatal lányok beoltásával valamint a rendszeres, évente végzett szűrővizsgálatokkal a betegség nagyon jól visszaszorítható és kezelhető.

A beszélgetésen részt vett Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere is, aki lányos anyuka lévén elsősorban a megelőzés mikéntjeire kérdezett rá. A szakemberek hangsúlyozták, hogy nagy szükség van a felvilágosításra, az oltási kampányok népszerűsítésre, arra, hogy az anyukák ismerjék az oltások fontosságát és hasznosságát. A szakértők kiemelték, tudatos szűrésekkel elkerülhető a betegség végzetessé válása. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS