2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még négy napig lehet jelentkezni a Problema Solvenda történelemversenyre

2016. március 02. 18:02, utolsó frissítés: 18:02

Még négy napig várják középiskolások jelentkezését a Case Solvers és a Mathias Corvinus Collegium által rendezett Problema Solvenda Romania versenyre. A problémamegoldó- és történelemverseny Kolozsváron zajlik 2016. február–áprilisában. A továbbiakban is olyan 11-12. osztályos diákok jelentkezését várják az ország középiskoláiból, akiket érdekel a stratégia és a problémamegoldás világa, valamint fejleszteni szeretnék logikai, érveléstechnikai és prezentációs képességeiket.

Az érdeklődő diákok 2016. március 7-ig regisztrálhatják csapatukat. Az első helyezettek értékes tárgyi nyeremények mellett főnyereményként egy hétvégét tölthetnek Budapesten.

A versenyre háromfős csapatokkal lehet nevezni 2016. március 7-ig itt, a Jelentkezés menüpontra kattintva. A verseny három részből áll: a Problema Solvenda Romania honlapján elérhető online tréning segítségével a diákok rövid videókból és prezentációs anyagokból sajátíthatják el a problémamegoldás alapjait. Ezután következik a selejtező, amelyen a tréninganyagok alapján a résztvevő csapatok online tesztet töltenek ki. A 10-15 legjobb eredményt elérő csapat jut a döntőbe. Az online fordulóból a döntőbe bejutott legjobb csapatok a módszertani alapokat felhasználva történelmi esettanulmányt oldanak meg. Erre hetvenkét óra áll rendelkezésükre, amelynek végén megoldásukat egy szakmai zsűrinek prezentálják.

A verseny fő célja újragondolni a történelmet, kiaknázni a „mi lett volna, ha” típusú szcenáriókat és megteremteni egy alternatív múltat. Unalmas, évszámmagolós feladatok helyett a versenyzők egy történelmi szerepjáték forgatókönyvét kapják meg: valamely híres történelmi személyiség (vagy annak tanácsadója) bőrébe bújhatnak három nap erejéig, és különböző elemzési, stratégiai módszereket használva „átalakíthatják” a múltat. Így a tavalyi budapesti döntőn kiderült: ha a magyarországi középiskoláson múlik, ki sem tör az első világháború.

A Problema Solvenda Romania-nak kettős célja van: egyrészt a fiatalokkal már középiskolás korban megismertetni a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a diákok történelmi ismereteit. A verseny kívánt hozadéka ezen felül, hogy a későbbiekben jól használható elemzői és előadói kompetenciákat sajátítsanak el a résztvevők, valamint gyakorolhassák a csapatban történő munkát. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS