2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könyvet vagy e-könyvet szeretnek olvasni az emberek?

2016. február 05. 18:57, utolsó frissítés: 19:21

Lehet, hogy az e-könyvek olcsóbbak, környezetvédőbb megoldást jelentenek, és kényelmesebbek, de az egészen biztos, hogy egyhamar még nem fogják kiszorítani a papírra nyomtatott könyveket.

Az American University-n végeztek el nemrég egy kutatást, amelynek eredményeiből az derült ki, hogy a diákok 92%-a a hagyományos könyveket preferálja.

A kutatást Naomi Baron nyelvészprofesszor végezte el csapatával, különböző egyetemekről 300 egyetem diákjait vonva be a kutatásba, ezek közt voltak japán, német, szlovák és amerikai intézményekben tanulók is. A könnyebb olvasmányokat jobban viselték telefonon, laptopon, e-book olvasón, de a komplikáltabb szövegeknél egyértelműen a papír mellett döntöttek.

„Van egy fizikai, kinesztetikus komponense is az olvasásnak, érdekes például, hogy a szlovákiai diákok közül 10-ből egy mindig a könyv illatát jelölte meg, ha az volt a kérdés, hogy mit szeretnek legjobban a papír-alapú olvasásban.” - mesélte Baron a New Republic nevű lapnak.

Fontos kitétel, hogy a kutatás szerint ez csak a könyvek esetében áll fönn, a médiatermékeket, rövidebb cikkeket könnyebb elektronikai eszközről olvasni. (nbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS