2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Veszélyesek lehetnek a tápszerek: a fogyasztóvédelmi egyesület vizsgálta az összetevőket

2015. június 19. 13:25, utolsó frissítés: 13:25

A Románia Fogyasztóvédelmi Egyesület (APC) civil szervezet egy tanulmányt tett közzé, amely a romániai piacon kapható tápszerek összetevőit és annak a babák egészségére gyakorolt hatását vizsgálta. Az APC szakemberei szerint a kutatásra azért volt szükség, mert Romániában csak az anyukák 28% szoptat, a többség vagy tápszerrel, vagy valamilyen tejjel táplálja gyermekét.


Az eredmények azt mutatják, hogy a tápszerekben nem kevesebb mint 48 összetevő található meg, ezek közül több olyan is van, ami az anyatejből teljesen hiányzik, illetve ezek egy része káros lehet a csecsemőkre nézve. Tejsavót, növényi olajokat, taurint, de akár tartósítószereket, édesítőszereket, keményítőt tartalmazhatnak, illetve különböző E-vegyületeket is lehetnek bennük.

A tejporok 61%-ának elsődleges összetevő a tej, 32% esetében a deminarizált tejsavó, 7%-ban a savóból kivont fehérja. A második legfontosabb összetevő a tápszerek 54%-nál a tejsavó, 31%-nál a növényi olaj, 8%-nál a zsírtalanítot tehéntej, 7%-nál a laktóz. A vizsgált szempontok között volt továbbá a tejporok tápértéke vagy sótartalma is, ahogy az is, hogy mennyibe kerül havonta az ilyen táplálás, vagyis mennyire hozzáférhető bárki számára. A teljes jelentés itt érhető el.

A digi24 által megszólaltatott Mihai Rissdorfer biokémikus, a tanulmány egyik szerzője szerint a tejsavó azért lehet veszélyes, mert a bélbe került nem hidratált részecskéi elzárhatják a pólusokat, emésztőrendszeri problémákat okozva, illetve a tejsavó allergiás reakciókat is kiválthat. A taurin pl. pedig nagyobb mennyiségben hozzájárulhat a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulásához (ADHD). A szakemberek ezért lehetőség szerint az anyatejes táplálást ajánlják, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a bio termékek választását. (hírszerk./digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS