2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ördögöt festettek a falra, azonnal megjelentek a hívők

2015. május 08. 16:36, utolsó frissítés: 2015. május 09. 09:33

Módosítanak egy méretes sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló falfestményt az ortodox egyház nyomására Bukarest központjában, mert a tűzfalra festett alkotás ördögöket ábrázol. A közelben levő Szent György templom pópáinak tanácsa követelte, hogy a tulajdonos módosíttassa a modern megközelítésű Szent György falfestményt, mert a környékbeli vallásos lakók többször is panaszkodtak a Gonosz ábrázolása miatt. A tulajdonos engedett a nyomásnak, május 11-én átfestik a tűzfalat. Az alkotást három festőművész készítette a városképet szépítése érdekében tevékenykedő civil szervezet közreműködésével, az ingatlan tulajdonosa kérésére.


A művészek egyébként a közelben levő Szent György tér elnevezése miatt döntöttek a Sárkányölő téma mellett. A pópák azzal érvelnek, hogy az alkotás jelentősen eltér a bibliai jelenet hagyományos ábrázolásától.Emil Cărămizaru, a Szent György templom pópája azt nyilatkozta, a hívők megkeresték a tulajdonost, aki beleegyezett a festmény módosításába. Szerinte szó sincs arról, hogy valaki is cenzúrázni próbálja a művészetet.

Dan Perjovschi, az egyik legnevesebb román kortárs művész azonban ezt másképp gondolja. Szerinte itt igenis cenzúráról van szó, ami főleg a Charlie Hebdo-merénylet kontextusában - amikor milliók vonultak utcára a szabad véleménynyilvánítás védelmében - erősen visszatetsző. (europa fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS