2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megoldódott a rejtély: most már mindenkinek világos, miért nem beszél Hodor

2015. április 10. 16:20, utolsó frissítés: 16:38

A Trónok harca-rajongók bizonyára már elgondolkodtak azon, hogy a Stark család lovászfiúja miért csak azt az egyszerű szót mondta egész életében, hogy "hodor", ami egyébként még csak nem is a neve. Az IFL Science által most készített összeállításból pedig kiderül a válasz: Martin az expresszív afázia neurológiai állapotát mutatja be.Az expresszív afáziát először egy francia orvos, Paul Broca írta le, aki egy a Hodorhoz hasonlóan viselkedő, 20 év alatt az értelmes beszéd készségét teljesen elvesztő, viszont semmilyen betegség tünetét nem mutató férfi agyát tanulmányozta. A férfi, akinek a beceneve Tan volt, mivel csak azt tudta kimondani, hogy tan, tisztában volt azzal, hogy mit szeretne mondani, viszont képtelen volt szintaktikailag helyes, összetett mondatok megalkotására. A férfi koponyáját boncolva Broca szöveti károsodást figyelt meg a férfi baloldali agyféltekéjének homloklebenyén.

2007-ben aztán francia tudósokkal együttműködve a University of California kutatói újra megvizsgálták Tan agyát mágneses rezonanciás képalkotással (MRI-vel). Kutatásuk legjelenősebb eredménye szerint a sérülés sokkal mélyebb, mint azt Broca gondolta, ami arra utal, hogy valószínűleg több agyi területnek a sérülése miatt veszítette el a beszédkészségét.
 
A cikk szerint tehát Hodor is expresszív afáziában szenved, aminek a leggyakoribb kiváltó oka a stroke (agyvérzés), amikor egy vérrög gátolja a vér áramlását a agyban, és az oxigénhiány miatt szöveti károsodás következik be. Az expresszív afáziában szenvedők 12 százaléka kapott strokot. De okozhatja még daganat, vérzés, vérömleny az agyhártyán vagy a fejet ért trauma is.

Ezek után már csak azt sajnálhatják a Hodor rajongói, hogy a kedvenc szereplőjük egyáltalán nem fog szerepelni a vasárnap éjszaka induló 5. évadban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS