2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Hamis kürtőskalácsot" nyilvánítanának hungarikummá?

2015. január 29. 13:55, utolsó frissítés: 16:09

A kürtőskalács felvétele a Magyar Értéktárba szerepel a magyarországi Hungarikum Bizottság mai, csütörtöki ülésének napirendjén. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület tiltakozik az ellen, hogy míg az általuk összeállított szakmai anyagot a magyarországi Földművelésügyi Minisztérium többek között az ajánlólevelek hiányára hivatkozva utasította el, eközben most egy olyan beterjesztésről szavaz a kürtőskalács kapcsán, amely nem is említi sem a Székelyföldet, sem Erdélyt, sem a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestületet.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület kezdeményezője, Hantz Péter kutató a sajtónak ezzel kapcsolatban elküldött tájékoztatása szerint a ma szavazásra kerülő beterjesztés és dokumentációs anyag a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjéhez köthető.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület évek óta próbálja elérni, hogy a kürtőskalács hungarikum, illetve EU-Hagyományos Különleges Termék (HKT) legyen. A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium “átíratta volna a kürtőskalács történetét, és a silány terméket előállító termelőknek tetsző szövegváltozattal ment volna tovább, hungarikum és HKT fronton is”. Kínai tájékoztató anyagot is kértek, amit a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület elkészített (letölthető .pdf-ben innen). Ám ez sem volt elég, kértek ajánlóleveleket, amit a szaktestület “megalázónak” talált, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje viszont beszerzett, pontosabban önmaguknak állították ki az egyik ajánlólevelet, a másikat pedig egy minisztériumi alkalmazott adta.

Hantzék érvelése szerint az ajánlólevelekre sem a törvény, sem annak végrehajtási rendelete szerint nincs szükség. Nem szerepel ez a követelmény a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. Törvényben sem, és a Hungarikumok Gyűjteményébe való felvételhez sem szükség.

“Az elvtelen kompromisszumokat elutasítottuk, és én személy szerint több helyen fölhívtam a figyelmet arra, hogy a hungarikum folyamat kezd nevetségessé válni” – írta Hantz Péter, többek között az akácot hozva föl példaként, amelyet – bár kanadai eredetű, és veszélyes invazív növényfaj – Magyarországon már hungarikummá nyilvánították.

Hantz szerint ennek is köszönhető, hogy a Földművelésügyi Minisztérium inkább a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje verzióját támogatja (amely egyébként a kutató szerint egy innen-onnan összemásolt szöveg). “A székelyek nagyon nehezményezik, hogy a szervezetecske teljesen kihagyta a történelmi részből Székelyföldet és Erdélyt, mintha nem onnan rajzott volna ki a kürtőskalács” – írta Hantz. A www.kurtos.eu honlapon egyébként részletesen dokumentálják a sütemény valódi történetét, a kutatók által írt könyvet pedig nemrég mutatták be Sepsiszentgyörgyön. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS