2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyre többen nem akarnak Heineken termékeket inni Székelyföldön

2015. január 21. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A Heineken multinacionális cég szerint Székelyföld nem létezik, bojkottáljuk a termékeiket! - írják Facebookos felhívásukban a holland sörgyártó ellen tiltakozók. A Bojkottáljuk a Heineken termékeket Facebook-oldal azért jött létre, mert a Heineken Romania bírósági keresetében


"úgynevezett Székelyföldön"

tevékenykedő termelőként mutatja be az Igazi Csíki Sört gyártó céget, ezzel pedig megkérdőjelezi Székelyföld, mind földrajzi egység létét. Az oldalt kedden délután (19 órával ezelőtt) hozták létre, és elég gyorsan növekedésnek indult, szerda délelőtt (most, 10:45 órakor) már 1725 lájkolója van.A holland multinacionális cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc Premium sörmárkával, amelyet mindenki csak csíki sörként emleget. 2014 novemberében hozták forgalomba a Csíki Sör Manufaktúra termékét, Igazi Csíki Sör néven, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett jogi védelmet.

A Heineken Románia ezért tavaly a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet az Igazi Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a Ciuc Premiumhoz. A Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a Heineken keresetét. A multinacionális cég fellebbezését a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére. A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert.

A társaság szerint az Igazi Csíki Sört gyártó cég tulajdonosa, Lénárd András a médián keresztül nyomást gyakorolt a bíróságra. A Heineken Romania az erdélyi magyar sajtóban megjelent cikkek és az internetes oldalakon ezekhez fűzött kommentárok román fordítását is csatolta a keresetéhez. Azt állítja: a témában közölt cikkek "egységes tartalomról, valamint a Heinekennel szembeni nyilvánvaló kritikus hangvételről" árulkodnak. A holland cég romániai leányvállalata a tavaly piacra dobott termék előállításának és forgalmazásának betiltását, a gyártósor és az áru elkobozását, továbbá - a kártérítés reményében - egy garanciaalap létrehozását kérte a bíróságtól.

A legfelsőbb bíróság január 30-án mérlegeli, hogy áthelyezze-e a pert a marosvásárhelyiről egy másik táblabíróságra. (hírszerk./mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS