2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Végre megkapták karácsonyi ajándékaikat a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai

2015. január 12. 16:41, utolsó frissítés: 16:41

Megérkezett a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hétfőn. Barry Wilmore amerikai asztronauta sikeresen rögzítette a teherűrhajót az űrállomáshoz közép-európai idő szerint néhány perccel dél előtt, 18 perccel korábban az eredetileg tervezett időpontnál - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).


A személyzet nélküli űrkapszula 2,2 tonna felszerelést és más utánpótlást szállított az ISS-re a NASA megbízásából, köztük felszereléseket 256 tudományos kísérlet lefolytatásához, de ezek mellett élelmiszert és az asztronauták megkésett karácsonyi ajándékait is.
A szállítmányra ezúttal különösen nagy szükség volt, miután az Orbital Sciences nevű amerikai magántársaság teherűrhajóját szállító hordozórakéta októberben másodpercekkel az indítása után felrobbant, s a Dragon első, december közepére tervezett startját is el kellett halasztani, mert probléma merült fel a Falcon hordozórakéta tesztje közben.

A SpaceX teherűrhajója már négyszer vitt szállítmányt az ISS-re. A vállalat arra törekszik, hogy idővel a hordozórakétákat is újra fel lehessen használni. Ilyen manőver még soha senkinek nem sikerült, és eddig a SpaceX próbálkozásai sem jártak eredménnyel. A Dragon szombati elindítását követően annak hordozórakétáját sikerült ugyan a Florida partjaitól néhány száz kilométerre lévő platformra irányítani, a becsapódás azonban túlságosan erős volt, és a hordozóeszköz darabjaira tört. A hordozórakéták visszanyerése és újbóli használata révén sűrűbben követhetik egymást és olcsóbbak lehetnek a felbocsátások - hangsúlyozta korábban Elon Musk, a magánvállalat alapítója és vezérigazgatója.

A cég és a NASA több mint egymilliárd euró értékű megállapodása alapján 2016-ig tizenkét hasonló utat terveznek a Dragonnal. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS