2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székely szakács is készülhet a főző-világbajnokságra

2014. november 11. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Románia nemzeti ifjúsági szakácsválogatottjának tagjaként a kézdivásárhelyi Veres István, a Vadrózsák vendéglő szakácsa is részt vesz a négyévente megszervezett gasztronómiai világbajnokságon, amit idén november 22–26. között tartanak Luxemburgban. Veres István tavaly lett országosan ismert, amikor részt vett az Antena 1 televízió hivatásos szakácsok számára szervezett Top Chef vetélkedőn - írja a Háromszék napilap.

Románia hattagú szakácsválogatottját a Szakácsok és Cukrászok Országos Szövetsége állította össze, négy szakácsból, egy cukrászból, illetve a csapatkapitányból áll. Veres az egyetlen magyar a keretben.A tizenkettedik alkalommal megtartott világbajnokságon összesen 105 csapat versenyez. Veres a lapnak elmondta, a verseny több részből áll: előbb hidegtálat kell összeállítaniuk, majd vendéglőben mutatják be főzőtudományukat, munkaszervezési, irányítási képességüket háromfogásos menü elkészítésével, utolsó próbaként pedig száztíz személy részére kell vacsorát készíteniük. A cukrászoknak karamellből kell szobrokat alkotniuk.

Veres István a mesterséget Párizsban tanulta Ecole Superieure de Cuisine Francaise Gregoir Ferrandi iskolában, majd Franciaországban és Írországban képezte magát tovább három, illetve két Michelin-csillagos éttermekben. Főzött már Bear Gryllsnek, Eros Ramazottinak, Karl Lagerfeldnek, Beyoncenek, Justin Biebernek, a Louis Vuitton és a Coco Chanel csapatának is. Jelenleg Kézdivásárhelyen dolgozik.

Idén februárban a Transindexnek adott interjúban elmondta, azért jött haza, mert szeretne változtatni az emberek étkezési szokásain, hogy próbáljanak ki új dolgokat is. "Az alapanyagok végül is ugyanazok maradnak, tehát disznóhús vagy csirkehús, de másképp készítem el. Nem szeretnék például homárt vagy más olyan alapanyagot használni, amit nem ismernek, inkább másképp főzöm meg és másféle módon tálalom azt, amit már ismernek" - mondta, hozzátéve azt is, hogy a húszéves tervében az is benne van, hogy Michelin-csillagos étterme lesz Székelyföldön. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS