2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emma Watson: férfiak, a nemek közötti egyenlőtlenség a ti problémátok is!

2014. szeptember 22. 13:19, utolsó frissítés: 13:31

Nagy sikerű beszédet mondott hétvégén Emma Watson, a Harry Potter filmek sztárja az ENSZ New York-i székházában a HeforShe kampány indításakor, amelynek célja, hogy férfiakat is bevonjon a nemek közötti egyenjogúságért vívott küzdelembe. Watson július óta az ENSZ jószolgálati nagykövete.


A beszédben - amelynek teljes szövegét itt lehet elovasni - Watson arról beszélt, hogy nagykövetté jelölése óta rájött: túl gyakran emlegetik a nők jogaikért való küzdelmet férfigyűlöletként, és ennek véget kell vetni. A feminizmus nem más, mint az abbéli meggyőződés, hogy a férfiak és nők egyenlő jogokkal és lehetőségekkel kell, hogy rendelkezzenek, emelte ki.Watson felsorolta azokat az eseteket is, amikor ő maga szexizmussal szembesült: amikor nyolcévesen "főnökösködőnek" nevezték, mert ő akarta rendezni a szüleiknek előadott darabokat, vagy amikor 15 éves korában a barátnői felhagytak a hivatásszerű sportolással, mert nem akartak "túl izmosak" lenni.

Konkrétan a férfiakhoz szólva kijelentette, "a nemek közti egyenlőtlenség a ti problémátok is". Megemlítette az apját, akinek apaszerepét alábecsüli a társadalom, pedig neki gyerekként pont akkora szüksége volt rá, mint az anyjára, és felemlegette, hogy a férfiak nem mernek orvoshoz fordulni mentális problémákkal, nehogy ne tűnjenek túl macsónak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS