2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyben van a 7. legszebb ősz a világon

2014. szeptember 15. 16:41, utolsó frissítés: 17:15

Felkerült a National Geographic mesés őszi tájakat bemutató tízes toplistájára Erdély is, a magazin utazási melléklete szerint nálunk van a 7. legszebb ősz a világon. Az ajánló szövegben most is Drakula grófra, a legendával átitatott helyekre, a szépia tónusú középkori várakra hívják fel a figyelmet, de külön kiemelik a hajtűkanyarokkal tűzdelt, 90 kilométeres Transzfogarasi utat, amit állítólag látványos őszi lombozat vesz körül.


A Transzfogarasi út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva, a hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják, és csak júniusban nyitják meg újra.

A lista első helyére az Egyesült Államok Kalifornia államának Sonoma megyéje került, az ajánlószövegben elsősorban a szőlőseit emelik ki. A dobogó másik két helyére is az Egyesült Államokban található területek kerültek, a 2. helyre Új-Mexikó állam északi része, míg a 3. helyre Ohio állam Holmes megyéje.A 4. a kanadai Gaspé-félsziget, az 5. a portugáliai Douro folyó völgye, 6. pedig Bajorország lett. A 8. helyet Moszkva kaparintott meg, a 9. helyre a kínai Szecsuan tartomány Jiuzhaigou-völgye került, míg 10. helyre a japán Kiotó város. Két utóbbi az UNESCO világörökség listáján is fent van. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS