2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

The Independent: romániai a világ 3. leglenyűgözőbb épülete

2014. augusztus 05. 13:16, utolsó frissítés: 14:17

Visszataszító volta ellenére is a román parlament épülete a világ 3. leglenyűgözőbb épülete - a The Independent szerint. A brit lap listájának első helyezettje a római Pantheon, míg a második helyen a dél-franciaországi Rocamadour település középkori kolostora van.

A világ 10 legimpozánsabb épületét felsorakoztató toplistát az újságírók és a civil társadalom szereplőinek javaslata alapján állították össze. A román parlament jelenlegi épületet Daniel Knowles újságíró javaslata alapján került fel a listára, aki szerint az építmény förtelmes, de mindenképpen lenyűgöző.

A lista 4. helyére a Córdobai nagymecset került, az 5. helyre a Cambridge Egyetem könyvtárát, míg a 6. helyre a II. Lajos király által építtetett neuschwansteini kastélyt választották. A 7. helyen a cambridge-i Kings College kápolna van, a 8. helyen a Szent Pál székesegyház, a 9. helyen a Taj Mahal, míg a 10. helyen a liverpooli Érseki székesegyház.

A köznyelven csak a Nép Házának nevezett monstrumot 1983-ban kezdték el építeni, és 1997-ben fejezték be teljesen. Az épület a legnagyobb, a legdrágább és a legsúlyosabb épület kategóriájában is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Mérete alapján például a világ második legnagyobb adminisztratív épületének számít a Pentagon után. A mintegy hétszáz műépítész által megtervezett, 270 méter hosszú, 245 méter széles, 66 ezer négyzetméter hasznos területű épület a föld felett 86 méterre magasodik ki, és 92 méterre nyúlik le a felszín alatt. Építéséhez 1 millió köbméter márványt, 5500 tonna cementet, 7 ezer tonna acélt, 20 ezer tonna homokot, 200 ezer köbméter üveget, 220 ezer négyzetméter szőnyeget és 2800 díszes csillárt használtak.Az épületben ezer helyiség van, amelyekben egyebek között négy vendéglő, három könyvtár, két földalatti parkoló és egy koncertterem működik. Jelenleg az épület a parlamentnek, az alkotmánybíróságnak és egy kortársművészeti múzeumnak is otthont ad. A látogatóknak a legolcsóbb belépőért 25 lejt, a legdrágábbért 45 lejt kell fizetniük. A parlament épülete a legkeresettebb bukaresti idegenfogalmi célpont, amely évente több tízezer embert vonz. (hírszerk./independent.co.uk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS