2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Továbbképzõ maffialeckék Szicíliában

2003. április 11. 10:13, utolsó frissítés: 10:20

Az amerikai maffiafõnökök Olaszországba küldik embereiket kiképzésre és továbbképzésre. Az irodalom és a film ezt már sokszor elmesélte, de azt, hogy maffiózó keresztséget csak Szicíliában lehet kapni, most egy régi veretû, "tiszteletre méltó" olasz, a Cosa Nostra legutóbbi bûnbánója, Antonio Giuffré erõsítette meg.


Giuffré felfedte az FBI-nak, hogy az olasz-amerikai maffiát nagyon erõs szálak kötik Szicíliához. Az óceán túlsó partján élõ nagyfõnökök nem tagadták meg eredetüket, sõt, rendszeresen hazaküldik tanulni embereiket. Az FBI-nak tudomása volt arról, hogy a Bonnano-klán - a New Yorki maffia öt nagy családjának egyike - elküldte néhány emberét az olasz szigetre, hogy olyan oktatásban részesüljenek, amilyent senki sem adhat meg nekik az Egyesült Államokban, de azt nem tudta, hogy a kapcsolat állandó és széles körû.

A 2002 áprilisában letartóztatott bûnbánó a Cosa Nostra jelenlegi keresztapjának tartott Bernardo Provenzano jobbkeze volt. A múlt év júniusától mûködik együtt a rendõrséggel. Azóta sok mindent elmondott a maffia belsõ életérõl és politikai kapcsolatairól. Januárban például azt, hogy a maffia kapcsolatot épített ki a Silvio Berlusconi olasz kormányfõ vezette Forza Italiával.

Giuffré szerint a legjobb maffiazóna, ahol a "tiszteletre méltó társaság" filozófiája és szabályai érintetlenül fennmaradtak, a sziget nyugati részében lévõ Castellamare környéke. Giuffré biztos abban, hogy a kapcsolat az óceán két partján élõ maffiacsaládok között nem lett gyengébb. A nagy kulturális különbség és az óriási távolság ellenére megmaradt még a "jogok és kötelességek területi felosztása is". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS