2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eurovízió: a közönségnél második volt Conchita Romániában és Magyarországon is

2014. május 12. 12:23, utolsó frissítés: 12:25

Közzétették az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos oldalán a szombat éjjeli szavazás részletes eredményeit is. A legtöbb országban (San Marino, Albánia és Grúzia kivétel) a pontszámokat a zsűri és a telefonon szavazó közönség fele-fele arányban adták, így most kiderült, hogyan alakultak a tévénézők preferenciái.


Ausztria Magyarországtól tíz pontot kapott, vagyis a második helyen végzett. Ez viszont úgy jött össze, hogy az sms-ben és telefonon szavazók a második helyre rangsorolták Conchita Wurst előadását, a szakmai zsűri pedig csak a 8. helyet adta neki.

Romániától 8 pontot kapott Ausztria, vagyis a harmadik helyet szerezte meg. Ez is a közönségnek köszönhető, amely a 2. helyre sorolta az osztrák dalt, a szakmai zsűrinél csak a 7. helyen végzett. A romániai közönségszavazatoknál egyébként Magyarország vezetett, azért kapott csak 10 pontot Kállay-Saunders András, mert a zsűri a 8. helyre sorolta a magyar versenydalt.

A Reading Politics című blogon azt elemezték, hogy a Conchita Wurstra leadott szavazott alapján mennyire oszlott meg Európa. Az alábbi térképen a kék azt jelképezi, hogy egy ország maximális pontszámot adott Ausztriának, a piros azt, hogy egyetlen pontot sem. A lila különböző árnyalatai a közbeeső pontszámokat jelölik.A Szovjetunió volt tagországai (a Balti államokat leszámítva) átlagosan 4,4 pontot adtak Conchitának, a volt kommunista államok átlag 6 pontot, míg Skandinávia, Nyugat-Európa, Izrael és Görögország átlagosan 10,5 pontot.

Ha viszont csak a közönségszavazatokat vizsgáljuk, már kevésbé megosztott Európa, csak egyetlen ország, Észtország helyezte az ötödik helynél hátrább az osztrák versenyzőt.Conchita az első háromban végzett nemcsak Nyugat-Európában, de meglepő módon Oroszországban is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS