2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kertitörpét és csokikastélyt is adtak már ajándékba a brit királyi családnak

2014. január 16. 08:32, utolsó frissítés: 08:32

Csokoládé windsori kastély és tűzzománc bogarak is szerepeltek tavaly az angol királynő hivatalos ajándékai között, olyan hagyományos darabok mellett persze, mint a kristályvázák, brossok vagy könyvek.


A Buckingham-palota által szerdán nyilvánosságra hozott lista izgalmas betekintést ad abba, hogyan "oldották meg" különböző külföldi méltóságok, szervezetek, cégek és magánemberek a királyi ajándékozás problémáját, néha meglehetősen vicces eredménnyel - írja a Telegraph.

Természetesen II. Erzsébet királynő kapta a legpompásabb ajándékokat, köztük egy ötsoros gyöngy nyakéket az Egyesült Arab Emírségek elnökétől, négy tűzzománc skarabeuszbogarat Bangladesből és egy gyémánt-turmalin brosst Saskatchewanból. De kapott rádiós ébresztőórát és egy plexibe foglalt 500 rúpiás bankjegyet is.

A királynő ehető ajándékai között volt csokoládéból készült windsori kastély és hintó is. András herceg mézeskalács katedrálisával együtt már egy egész ehető királyi esküvőt össze lehetett volna hozni - jegyzi meg a Telegraph.

Anna hercegnő - II. Erzsébet lánya - például kanadai látogatása alkalmával kapott egy portrét, amelyen egy jávorszarvas hátán ül. De meglepték őt lófüles kötött sapkával, egy műanyag angyallal és egy kertitörpével is. Eduárd herceg sütőpapírt és cseresznyét is kapott.

Fülöp herceg ajándékai között volt bányászlámpa, egy üveg sör, két pár mandzsettagomb és egy morzeábécé is.

Harry herceg az Egyesült Államokból egy bőr pilótadzsekivel (Michelle Obama ajándéka), egy solymászkesztyűvel (az amerikai légierőtől) és egy saját magát mintázó, 3D nyomtatóval készült babával tért haza.

Károly herceg többek között a szaúd-arábiai Abdul-Aziz király Nemzetközi Repülőtér fémmodelljével lett gazdagabb.

A királyi család tagjainak adott hivatalos ajándékok nem saját tulajdonuk, de megehetik, használhatják, kiállíthatják vagy galériáknak, múzeumoknak kölcsönözhetik őket. A 150 fontnál kevesebbet érő ajándékokat fel is ajánlhatják jótékony célra, ha valószínű, hogy nem fogják használni őket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS