2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi összefogás a rágógumi ellen

2003. április 04. 10:44, utolsó frissítés: 12:24

Ragadásmentes rágógumi kifejlesztését szorgalmazzák a közterület-fenntartó társaságok világszerte, mert a nyúlós ragacs eltávolítása egyre nagyobb gondot okoz, és mérhetetlen összegeket emészt fel. Ha valaki már próbált megszabadulni a ruhájába ragadt, elhasznált, szürkés színben "pompázó" rágótól, az pontosan tudja, mit érezhetnek a közterület fenntartók, amikor naponta több ezer ragacslabdacstól próbálják megtisztítani az utcákat, tereket és a tömegközlekedési jármûveket.


Kínában tavaszi nagytakarítás alkalmából egyenesen a katonai rendõrség alakulatai ereszkednek nap mint nap négykézlábra, hogy felkapirgálják a Tienanmen téren eldobált nyúlós maradványokat. A pekingi hatóságok nemrégiben 5 milliárd lejnek megfelelõ összeget különítettek el egy megfelelõen hatékony rágómentesítõ vegyszer kifejlesztésére. Szingapúrban 1991 óta tilos rágógumizni - az utcán -, a szabály alól csak azok a személyek mentesülnek, akik orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy valamilyen okból szükségük van a rágózásra.

Nyugat-Európa is ragadós: Nagy-Britanniában például évente közel 150 millió fontot emészt fel a közterületek rágómentesítése, ezért a hatóságok azon gondolkoznak: adót vetnek ki a rágógumira, hogy a befolyó összegbõl legalább részlegesen fedezhessék a takarítás költségeit.

Táplálkozásügyi szakértõk szerint nincs semmi akadálya annak, hogy a gyártó cégek a jelenleginél kevésbé ragadós termékekkel lássák el a fogyasztókat, akik azonban nem biztos, hogy szívesen vennének a szájukba olyan rágót, amelyet éppen az egyik legalapvetõbb tulajdonságától fosztottak meg. Martin Chaplin kutató szerint az egyetlen üdvözítõ megoldást a biológiailag lebomló rágógumi jelentené, amelynek kifejlesztése azonban még a takarításnál is nagyobb összeget emésztene fel, így egyelõre marad a kapirgálás és a vegyszeres kezelés, illetve a tehetõsebb városok esetében a lézeres eltávolítás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS