2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1058-an jutottak a Mars-expedíció válogatásának első fordulójába

2014. január 03. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Több mint kétszázezer jelentkező közül első körben 1058 embert választott ki a Mars One dán vállalkozás, amely egy valóságshow keretében szervez Mars-utazást 2025-re.

Az első körben kiválasztott telepesjelöltek közül egy televíziós showműsor keretében 24 főre szűkítik azok számát, akik 2025-től elutazhatnak a vörös bolygóra. A Földre történő visszautazást nem tervezik. A válogatás első körén túljutott jelentkezők nagy része (297 fő) amerikai, 75-en kanadaiak, 62-en indiaiak. Az nem derül ki, hogy a román vagy magyar jelentkezők közül bejutott-e valaki ebbe a csoportba.

Bas Lansdorp, a Mars One vezetője és társalapítója hat négyfős csapat utaztatását tervezi, akiknek aztán egy települést kell kialakítaniuk a Marson. A projekt legalább 18 éves résztvevőinek jó egészséggel és angol nyelvtudással kell rendelkezniük. A következőkben szigorú teszteken kell teljesíteniük: szimulálják a Marson való létet, megvizsgálják, hogyan viselik el az izolációt.

Akit kiválasztanak az utazásra, annak túl kell élnie a hét hónapos utazás során az erős sugárzást, majd a nehéz landolást. Ezután a laikus asztronautáknak egy száraz bolygón kell élniük, amelynek átlaghőmérséklete mínusz 63 Celsius-fok. A Mars légköre többnyire káros szén-dioxidból áll.

A tervet a világ többnyire kétkedéssel fogadja, de a fizikai Nobel-díjas holland Gerard 't Hooft személyében prominens neves támogatója is akad. Szaúd-Arábiában ráadásul a Mars-utazást tiltó fatvát – rendeletet – adott ki Ali al-Hekmi sejk, a szaúd-arábiai ulémák tanácsának, a legfőbb vallási szervezetnek a tagja. A sejk bírálta a Mars "gyarmatosítását", másrészt kifejtette, hogy hasonló "kísérleteket" állatokkal, és nem emberekkel kell végezni.

Eddig csak legénység nélküli robotűrhajókat küldtek a Marsra, legutóbb India indított missziót novemberben. A NASA kutatórobotja, a Curiosity 2012 augusztusában landolt a bolygón. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS