2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pápai vizeken nem, de máshol még intenzíven kalózkodnak

2013. november 20. 09:39, utolsó frissítés: 09:39

A Nemzetközi Bűnügyi Bíróság adatai szerint közel sem a hírhedt Szomália, hanem Indonézia vizeire a legveszélyesebb evezni. Egy, a 2013. január-szeptember között történt kalóztámadásokat vizsgáló statisztika kimutatta, hogy Szomália partjainál mindössze négy támadás történt, Indonézia felségterületén pedig hatvannyolc.


Bár Szomáliában sikerült a támadásokat minimalizálni, az afrikai kontinens oldalán, Nigéria partjainál az előző év hasonló időszakához viszonyítva 38%-al nőtt a támadások száma. Toplistások a bangladeshi kalózok is, az ottani partoknál 10 támadást jelentettek be.
A szomáliai kalózokat az utóbbi időkben sikeresen visszaszorították, miután 2011-ben két olyan esemény is történt, amelyek az egész világ figyelmét felkeltették a kalózok jelentette veszélyre. Egyrészt a Dawn of Gulf Aden nevű hadműveletben volt kénytelen a dél-koreai vezetés erőt demonstrálni, miután a kalózok elfoglalták a Samho Jewelry nevű tankert, teljes legénységével együtt, és ezzel indítottak támadásokat kereskedelmi célpontok ellen. Dél-Korea ekkor egy rombolót, és egy harminc tagból álló különleges osztagot küldött ellenük. Az öt órás csata során 12 kalóz halt meg, és megsebesült a Jewelry kapitánya is.

A másik eset szereplői amerikaiak voltak. 2011. február 22-én kalózok támadták meg a Quest nevű jachtot, és túszul ejtettek négy személyt, akik bibliákat szállítottak. A segítségre siető katonák tűzharcba keveredtek a támadókkal, azonban a túszok mindannyian meghaltak. Az események után az Egyesült Államok keményebb fellépést, és a partok szigorúbb ellenőrzését ígérte.

A szomáliai helyzet megoldódni látszik, azonban Indonézia és Nigéria partjainál továbbra is aggasztó a helyzet, és mindkét térség fontos kereskedelmi útvonalat jelöl. (statista.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS