2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület

2013. október 02. 17:54, utolsó frissítés: 18:01

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületén belül megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület annak érdekében, hogy a kürtőskalácsot a magyar nyelvterület ételkülönlegességeként vegye nyilvántartásba az Európai Unió - írják közleményükben a testület megalakítói.

A szervezet célja a sütemény nemzetközi elterjedésének elősegítése, kultúrtörténetének ismertetése, az európai uniós nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumok benyújtása és a Hagyományos Különleges Termék cím megszerzése, továbbá egy saját márkajel létrehozása. Közleményük szerint a szükséges dokumentáció elkészítését néprajzi, történészi, élelmiszermérnöki, illetve természettudományos kutatómunka előzte meg, amelyben meghatározó szerepük volt erdélyi és magyarországi felsőoktatási intézmények munkatársainak.A szaktestület elnöke Molnár László (Budapest), alelnökei Jecs Tibor (Dunaújváros), Kiss István (Balavásár) és Egri Csaba (Adelaide), titkára pedig Mimon Zsolt (Budapest) lett. Az elnökség munkáját szakemberekből álló tanácsadó bizottság segíti. A szervezet egyébként a szakma színvonalának emelése érdekében képzések szervezését, illetve szakmai tájékoztató anyagok elkészítését tervezi.

Emellett olyan magyarországi és székelyföldi fesztiválokat szeretnének szervezni, amelyekre a kürtőskalácsot előállító vállalkozókon kívül a hasonló módon készített, változatos alakú és ízvilágú európai termékeket előállító mestereket is meghívnánk. Ezen kívül pedig a világ több nagyvárosában kürtőskalács-népszerűsítő termékbemutatókat is rendeznének.

A kürtőskaláccsal kapcsolatos tájékoztató anyagaik itt érhetőek el, ahol a szabvány kürtős receptjét is ismertetik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS