2022. július 3. vasárnapKornél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szatmárnémetit kell lekörözni a világ legrondább városháza címért folyó versenyben

2013. szeptember 27. 17:19, utolsó frissítés: 17:44

Az egyik legnagyobb példányszámú kanadai napilap, a Toronto Star blojgában hirdették meg szeptemberben azt a versenyt, amelyben keresik a legrondább városházát a világon.


Az apropót az adta, hogy sok torontói lakos siránkozik a polgármesteri hivatal tornyainak építészeti megoldásai miatt. A domború alakú, kettős struktúra sokakat egy gigantikus piszoárra emlékeztet, aminek ráadásul a közepén mintha ott lenne egy vécéfrissítő is.
A lap szerkesztője azonban azzal vigasztalja a torontóiakat, hogy azért mégsem ők jártak a legrosszabbul. Ennek bizonyítására hirdették meg a versenyt, és levélben várják a nevezéseket. Iskolapéldának pedig mindjárt be is vetik Szatmárnémeti városházát, amelyet úgy jellemeznek, mint amit a kommunista korszak szürkesége ural. A 97 méteres tornyot vizuális bűncselekménynek nevezik, és megjegyzik, hogy körülötte egy hatalmas, puszta tér van, ahol nyáron, délben nem látni egyetlen embert sem – nyilván jó okkal. Nicolae Porumbescu alkotása kapcsán a „brutális, erődítmény-szerű betonhorror” kifejezések is felmerültek. Ez egy olyan hely, ahol minden polgári reménynek befellegzett – írják, és fotókkal illusztrálják, hogy mit is kell a versenyben felülmúlni. (hírszerk.)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS