2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aknakereső delfinek az iraki háborúban

2003. március 26. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Aknakeresésre kiképzett delfineket is alkalmaznak a szövetséges brit-amerikai erők a Perzsa-öbölhöz vezető hajózható csatorna megtisztításához - jelentették be kedden. Victor Renuart tábornok a szövetséges erők katari parancsnokságán tartott sajtóértekezleten kedden elmondta: a déli Umm-Kaszr stratégiai fontosságú kikötővárost a Perzsa-öböllel összekötő csatornán szándékoznak segélyszállítmányokat eljuttatni az iraki lakosságnak. A csatorna aknátlanításán már napok óta dolgoznak brit és amerikai aknaszedő hajók, s a hatástalanítandó aknák felderítéséhez használják a Floridából származó, különlegesen kiképzett palackorrú delfineket.

Három-négy delfin segít az aknák és más, veszélyesnek vagy gyanúsnak tűnő eszközök felderítésében: a delfinek úgy vannak kiképezve, hogy ne ússzanak a veszélyforrás közelébe, hanem azoktól egy bizonyos távolságra jelöljék meg a helyet. Kedden megerősítették, hogy a szövetségesek ellenőrzésük alá vonták és megnyitották a déli Umm-Kaszr stratégiai kikötővárost; a város utcáin már brit katonák járőröznek. Várhatóan 48 órán belül befuthat a dél-iraki kikötőbe az első olyan hajó, amely segélyeket hoz.

Umm-Kaszr Irak egyetlen mélyvizű tengeri kikötője; itt zajlott a háború előtt az ENSZ szankcióbizottsága által felügyelt "olajat élelmiszerért" program, amelynek keretében Irak olajat exportálhatott, de a bevételből elvileg csak a lakosság megsegítését szolgáló élelmiszert és gyógyszert vehetett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS