2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rekordtámogatottságot hozott a monarchiának György herceg

2013. július 29. 08:22, utolsó frissítés: 08:22

Népszerűségi rekordot köszönhet a brit monarchia az alig egy hete született György hercegnek, Vilmos herceg és Katalin hercegnő első gyermekének. Az ifjú herceg megszületése óta végzett első országos felmérés eredményei szerint a lakosság soha nem tanúsított olyan mértékű bizalmat a brit monarchia jövője iránt, mint most.


A The Sunday Telegraph című vasárnapi lap megbízásából készített közvélemény-kutatás adatai szerint mindössze 9 százaléknyian gondolják úgy, hogy György hercegből nem lesz király, mert Nagy-Britannia legkésőbb fél évszázad múlva köztársaság lesz, 74 százalék ugyanakkor biztosra veszi, hogy az alig egyhetes gyermek egyszer majd trónra lép.

A lap felidézi, hogy ugyanerre a kérdésre alig két évvel ezelőtt még a válaszadók negyede jósolt brit köztársaságot a következő ötven éven belül.

A The Sunday Telegraph a mostani közvélemény-kutatás adataiból kiemeli, hogy még a leginkább republikánus hajlamú 18-24 éves korosztályon belül is 69 százalék azoknak az aránya, akiknek meggyőződése szerint György herceg az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A brit monarchia intézményének is szilárd a támogatottsága: a válaszadók 66 százaléka szerint Nagy-Britanniának a királyság a megfelelőbb államforma, és mindössze 17 százalék pártolná inkább a köztársaságot.(hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS