2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Édesanyák hetét szerveznek Csíkszeredában

2013. május 06. 13:33, utolsó frissítés: 14:42

A Csíki Anyák Egyesülete május 7-11. között másodszor szervezi meg idén az Édesanyák hete elnevezésű rendezvényét. Két kiemelt támogatója is van a rendezvénynek, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa mellett a budapesti székhelyű Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is támogatja. Az eseményekre a belépés díjtalan.


A részletes program:

Május 7., kedd:
16 órától – A Születésfa meglátogatása, meglocsolása
Mikó-vár előtti tér
Meghívott: Antal Attila alpolgármester

17 órától - Az esemény hivatalos megnyitója
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Meghívott: Borboly Csaba megyei tanácselnök, Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul

17.30 órától - Fotókiállítás az édesanyák által beküldött fényképekből
Hargita Megye Tanácsának márványterme
A kiállítás anyagát válogatta: Tarczali Éva

18 órától - Csecsemőgondozás, gyermekek ápolása, betegségei
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Dr. Törzsök Anikó gyermekorvos, Csíkszereda

A várandósság, szülés csodálatos időszaka után eljön a kisbaba gondozásának ideje. Hányszor fürdessük, hogyan fogjuk, pelenkázzuk, fül – és köldökcsonk pucolás, óvatos körömvágás, piperecucok használata, a jó baba – és gyermekruhák kiválasztása, fontos tényezők. Melyek a leggyakoribb betegségek babakorban, miből lesz a cserebogár, a szakember nyílt beszélgetésben válaszol a kérdezőknek anyai és szakmai tapasztalatból.


19 órától - Anyák forradalma (Freedom for Birth) film levetítése (58 perc)
Hargita Megye Tanácsának márványterme

A Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben! című, 60 perces dokumentumfilmben a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, mindannyian a rendkívül időszerű és szükséges radikális változtatásért kiáltva. Toni Harman, az egyik rendező ezt mondja: „A Ternovszky kontra Magyarország ügyben született döntés értelmében, Európában minden nőnek törvényes joga, hogy maga válassza meg, hol és hogyan szüljön. Amennyiben egy nő úgy érzi, hogy az ő emberi jogait sértik, mert nem teszik számára lehetővé a választást, kérheti a törvény védelmét a jogait illetően. A Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm bemutatásával reményeink szerint nők sokasága ébred rá az őt megillető jogaira, így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hoz majd a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával.”

Május 8., szerda:

10 órától - Szoptatási tapasztalatok, nehézségek, tanácsok
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Kerekasztal beszélgetés édesanyákkal
Meghívott: Fekete Éva LLL szoptatási tanácsadójelölt, Székelyudvarhely
Moderátor: Endes-Ábrahám Ibolya

11.30 órától - Hordozzuk gyermekeinket!
Hargita Megye Tanácsának márványterme
A hordozás rövid története, praktikák, tévhitek, helyes alkalmazás, kötözési technikák bemutatása
Meghívott: Albert Csilla, Csíkszereda

12.30 órától - Séta a hordozott, babakocsis babákkal, gyermekeinkkel
Találkozás a Szabadság téren az óra alatt
Séta, közös fotó a Vártéren

16 órától - Kerekasztal beszélgetés vetélés, halvaszületés, korai halál témakörökről
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Meghívottak: Bálint Blanka szociológus és Simó-Gilgen Franziska dúla, Csíkszereda

A várandósság és a szülés kapcsán főként az öröm hangján beszélünk, és csak kevés szó esik arról, hogy nők ezrei veszítik el babájukat várandósság alatt, szülés során, esetleg közvetlenül utána. A szakértők szerint a vetélést, halvaszületést, illetve a korai babaelvesztést követő gyász pszichológiai szempontból különösen traumatizáló. Ezt súlyosbítja az a tény, hogy gyakran a környezet nem tudja hogyan viselkedjen a babájukat elveszített szülőkkel, vagy a túlzott tapintat miatt nem tudnak senkivel beszélgetni érzéseikről, sokszor magukra maradnak gyászukkal. A kerekasztal beszélgetés során elsősorban az érintetteknek szeretnénk lehetőséget teremteni érzelmeik, tapasztalataik megosztására, ugyanakkor szívesen látjuk a hozzátartozókat, barátokat, más érdeklődőket is.

17.30 órától - A gátizomzat szerepe szülés előtt, alatt és után
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Zakariás Éva gyógytornász, Csíkszereda

A medencefenék- és gátizmok megerősítése szülés előtt és után egyaránt fontos. Számos kellemetlen tünet megjelenését akadályozhatjuk meg vele, vagy szabadulhatunk meg tőle, illetve regenerálhatjuk az eredeti állapotokat. Milyen gyakorlatokat végezhetünk várandósságunk alatt, mikor kezdjük el szülés után a megerősítést, a megviselt izmok természetes tónusának helyreállítását, milyen gyakran végezzük ezeket általában, ilyen, és hasomló kérdésekre kapunk választ a szakembertől.

18.30 órától - Gyermekeink másságának elfogadása
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Dr. Berszán Lídia egyetemi docens, szocális munkás, családterapeuta, Kolozsvár

A terhesség kilenc hónapja alatt legtöbb szülő eljátszik a gondolattal, hogy vajon milyen lesz a kis utód: szőke vagy barna, élénk vagy nyugis, apjára vagy anyjára hasonlító. Aztán amikor eljön a szemtől-szembe találkozás nagy pillanata, akkor mindig vegyül meglepetés is az örömbe: milyen pici, milyen egyedi, mennyire hasonló vagy más ahhoz képest, amit a szülői képzelet megformázott. A gyermeknevelés évei során alapvető lecke az anya és apa számára, hogy elfogadja: gyermekük nem a saját hasonmásuk, nem álmaik valóra váltója, hanem egy kibontakozó új egyéniség. A szülői erények és hibák, sőt az előző generációk adottságai is egy teljesen új konstellációban állnak benne össze. A másságok felfedezése és elfogadása a mindennapi élethelyzetekben időnként türelmet próbáló szülői feladat. Különösen, ha ez a másság túlmutat a környezet, társadalom normalitásról kialakult véleményén. Mégis, a család azért fészek és erőforrás, hogy mindenféle sajátosságunkkal és fogyatékunkkal együtt otthon lehessünk benne.

Május 9., csütörtök:

10 órától - Kézműves foglalkozás édesanyáknak Lázár Mónikával (hendimedi.blogspot.com), Csíkszereda
Hargita Megye Tanácsának márványterme vagy a 19-es terem

11.30 órától - Kerekasztal beszélgetés nagymamákkal régi és új időkről
Hargita Megye Tanácsának márványterme vagy a 19-es terem
Meghívottak: Dr. Albert Juliánna, Csikós Klára, Váli Éva, Csíkszereda
Moderátor: Tiboldi Beáta

Édesanyának lenni a 21. században jelentősen más lehetőségekkel bír, mint 30-40 évvel ezelőtt. Kíváncsiak vagyunk az idősebbek emlékeire, bevált praktikáira és, hogy maguk is nagymamákként, hogyan zárkóztak, zárkóznak fel a jelenhez, mit csinálnának másként mint mi, vagy min változtattak volna annak idején, ha lehetőségük lett volna.

16 órától - Elengedés és anyaság
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Kádár Enikő pszichológus, Csíkszereda

A változások arra tanítanak bennünket, hogy tovább tudjunk lépni. Elengedés. Nap, mint nap. Van, amikor könnyebben megy, van, amikor nehezebben. Az biztos, hogy megpróbáltatás szülőnek, gyereknek egyaránt. Ne csak a mindennapi elválásra gondoljunk, hanem egy új korszak kezdetére is, mely az anyaság.


17 órától - Játszani, játszani, de vajon mit játszani? A játék fontossága kisgyermekkorban
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Mezei Borbála gyógypedagógus, Marosvásárhely

A játék meghatározása, sajátosságai, szerepe, típusai. Korosztályok szerint mikor mit játszhatunk gyerekeinkkel – tippek.

18 órától - Kör-kör, ki játszik? Népi foglalkozás 2-3 éves gyerekeknek
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Gáspár Lujza szociálpedagógus, Gyergyószentmiklós

Népi gyermekmondókás, énekes, játékos foglalkozás 2-3 éves kisgyermekeknek szüleikkel együtt. A foglalkozáson énekekhez, mondókákhoz mozgásokat társítunk, megmozgatva a gyereknek minden testrészét ülő körben, valamint állva.

A programmal párhuzamosan arcfestés gyerekeknek Keresztes Nyirő-Erika és Nagy Szidóniával

19 órától - Erőforrásaink, hamubansült pogácsáink a mesékből
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus, tréner

A mesében a személyiségfejlődés különböző állomásai jelennek meg: a próbatételek valójában életpróbákról, életfeladatokról szólnak. Szimbolikus formában fellelhetők benne a lelkünkben felmerülő konfliktusok is: az irigység, a féltékenység megzabolázásának módjai, az életkori krízisek, a szülőkről való leválás, a párválasztás próbatételei, a férfi-nő kapcsolat megpróbáltatásai. A mese nem racionális úton készít fel a felnőtti létre, a felnőtt döntésekre, hanem mágikus, irracionális módon. Nem a problémamentes élet ígéretét kapjuk meg tőle, hanem annak a reményét, hogy még a legkisebbek, a legesendőbbek is boldogulnak, ha adottságaikat és lehetőségeiket mozgósítják, ha nem hátrálnak meg az akadályok, megpróbáltatások előtt. Ha a gyermek gyakran hallgat meséket, akkor a rossz veresége csökkenti a tudattalan félelmeit. Bár a gonosz pillanatnyilag felülkerekedhet, a gyermek azt a tanulságot viszi tovább a meséből, hogy hosszútávon csak a jóság éri meg.

A mesehős, akivel a gyermek azonosul, és aki példaképpé válhat számára, épp azokat a problémákat képes megoldani, amelyekkel a gyermek is küzd, ezáltal mintát ad az érzelmi fejlődésre is. A mesehősöktől megtanulhatjuk a „lassan sietés” művészetét, azt, hogy a fejlődés nem gyors és egyenletes folyamat, és hogy teljes odafigyeléssel könnyebben célhoz érhetünk, mint türelmetlen kapkodással. A főhős példáján keresztül azt is megtapasztalhatjuk, hogyan kezelhetjük frusztrációnkat, hogy mit jelent fejlődésünk útján az önfegyelem és az altruizmus. Kádár Annamária elhozza magával Mesepszichológia c. könyvét is.

Május 10., péntek:

11 órától - Zenebölcsi kicsiknek
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Szokásos 30 perces program a kicsiknek, mondókázás, körjátékok.
Vezetik: Böndi Hajnal és Szentes Gyöngyike, CsAkEgy

A programmal párhuzamosan arcfestés gyerekeknek Keresztes Nyirő-Erika és Nagy Szidóniával


16 órától - Nőiség a szülésben
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Dézsi Réka dúla-tréner Dona International, női coach, Szombathely

A szülés olyan, mint egy kút, ahová az anyák visszajárnak erőt meríteni. Nem mindegy, hogy pozitív vagy negatív az élmény. Az nem kérdés, hogy a dúlai jelenlét segít-e a szülésben, hiszen tanulmányok százai bizonyítják ezt a tényt. A kérdés mindig az, hogy személy szerint nekem mit tud adni egy külsős, egy idegen a szülésem alatt. A válasz felkavaróan egyszerű... A dúlák a családias hangulatot, az intimitást, a szentséget, az alázatot csempészik be a szülőszobába. Ebben teljesen egyedülállóak vagyunk. Ha kíváncsiság, érdeklődés, felháborodás, utálat, vágy, feszültség van benned a fentiek miatt, mindenképpen gyere el és hallgasd meg az előadást! Hozd el a kérdéseid is...

18 órától - Szülni, és születni hagyni. Vágyak és lehetőségek a XXI. században.
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadók: Dr. Bálint Balázs szülészorvos és Horváthné Kondor Katalin bába, perinatális és IBCLC szoptatási tanácsadó, Budapest

A szülés szabadsága nagyobb lehetőséget biztosít arra, hogy az anya pozitív szülésélménnyel gazdagodva váljék jobb anyává, míg a gyermek ezáltal stabilabb személyiséggé: Ez egyrészt a jövő társadalmának megerősödését szolgálja, másrészt a gyarapodást, hiszen az ezen élményen áteső szülők gyermekvállalási kedve is nő.

Május 11., szombat:

10-12 óra között - Szülőszobák, szülészet meglátogatása
Megyei Sürgősségi Kórház (Dr. Dénes László u. 2)
Vezeti: Kiss Gyöngyi osztályvezető főnővér, Csíkszereda

A hivatalos látogatásra szervezett csoportban kerül sor, jelentkezni lehet az info@csikianyak.ma e-mail címen.

16 órától – EGÉSZségünkért a kineziológiával
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Lázár Márta kineziológus, Csíkszereda

"El kell fogadnunk, hogy más nem tud egészségessé tenni minket! Nekünk kellene nap, mint nap tenni az egészségünk érdekében. A lényeg, hogy megértsük: az egészség nem cél, hanem eszköz. Ha egészségesek vagyunk, lehetőség van arra, hogy megvalósítsuk céljainkat és hasznára legyünk a környezetünknek." (Váradi Tibor)

17 órától Lelki útravaló
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Beszélget: Sárközi Sándor piarista atya, magyar szakos tanár, Csíkszereda

18 órától - Az elveszett labda – bábjáték
Hargita Megye Tanácsának márványterme
Előadó: Tipe-Tupa bábcsoport CsAkEgy

A programmal párhuzamosan arcfestés gyerekeknek Keresztes Nyirő-Erika és Nagy Szidóniával

18.30 - Esemény zárása, tombolahúzás
Hargita Megye Tanácsának márványterme

A programmal párhuzamosan arcfestés édesanyáknak Keresztes Nyirő-Erika és Nagy Szidóniával

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS