2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Széndioxid-megkötő szintetikus fa

2003. március 06. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Levegőjavító műfát ötlött ki egy amerikai tudós. A szintetikus fa alkalmas lehet a valódi, "hús-vér" növények légtisztító munkájának átvételére. Az egyelőre csak tervasztalon létező szintetikus fa egyetlen példánya évente 90 ezer tonna szén-dioxidtól tudná megtisztítani a levegőt. Klaus Lackner műfájának nincs lombkoronája, és leginkább egy reluxával fedett focikapura hasonlít, ugyanakkor - bizonygatja a Columbia Egyetem fizikusa - ugyanazt a feladatot végzi, mint a zöld növények a fotoszintézis során: kivonja
a levegőből a szén-dioxidot. Különbség azonban, hogy "hagyományos kollégáival" ellentétben a műfa magában tartja a szént és az oxigént.

Jelenleg csak olyan eljárások léteznek, amelyek a kibocsátás helyszínéről nem engedik a levegőbe távozni a szén-dioxidot, hanem valamilyen módon magukban raktározzák. Ez a módszer hatékonyan alkalmazható erőművek esetében, de a gépkocsiknál megoldhatatlan probléma elé állítja a kutatókat, mert az autók mérete nem teszi lehetővé az ilyen tárolást.

Az egyelőre csak tervasztalon létező szintetikus fa gázfelszívó burkolatának segítségével közvetlenül a levegőből vonná ki a káros anyagot – olvashat. Egyetlen műfa évente 90 ezer tonna szén-dioxidtól tudná megtisztítani a levegőt. Ez a mennyiség 15 ezer gépjármű gázkibocsátásának felel meg. Lackner számításai szerint összesen 250 ezer műfára lenne szükség szerte a világon, hogy az évente termelődő 22 milliárd tonna szén-dioxid eltűnjön a levegőből. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS