2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Emberi hamvakkal készített festményt egy svéd festő?

2013. január 09. 08:22, utolsó frissítés: 08:22

A lublini (Kelet-Lengyelország) ügyészség vizsgálatot indított annak nyomán, hogy egy svéd festő decemberben azt állította, a holokauszt áldozatainak hamvait használta fel egy műve készítésénél.


A szóban forgó művész, Carl Michael von Hausswolff azt írta a dél-svédországi Lund városa képtárának honlapján, hogy tavaly egy olyan képet alkotott, amelynek festékét a Lublin melletti, ma múzeumként működő egykori majdaneki náci koncentrációs tábor egyik krematóriuma kemencéjéből vett emberi hamvakból keverte. Állítása szerint 1989-ben járt ott, és akkor vitte magával a hamvakat.

Beata Syk-Jankowska, a lublini ügyészség szóvivője kedden közölte, hogy vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, megfelel-e a valóságnak a festő kijelentése. A szóvivő szerint nincsenek bizonyítékok, az ügyészség médiajelentések alapján vizsgálódik. A lengyel ügyészek svéd nyomozókat akarnak felkérni, hogy segítsenek a bizonyítékok összegyűjtésében.

A majdaneki múzeum internetes oldalán publikált közleményében hangsúlyozta, hogy a svéd festő legálisan nem juthatott a hamvakhoz. A közlemény szerint az sem kizárt, hogy provokációról, feltűnéskeresésről van szó. A múzeum reményét fejezte ki, hogy az ügyészség gyorsan kideríti, valóban lopás, az egykori láger áldozatai hamvainak megszentségtelenítése történt-e. Ez ugyanolyan barbárság volna, mint amilyen az auschwitzi haláltábor feliratának ellopása volt - áll a közleményben. A lundi Martin Bryder Képtár tulajdonosa a botrány nyomán bezáratta azt a kiállítást, amelyen a festmény látható volt.

Ha a festő állítása bizonyítást nyer, a lengyel törvények értelmében vádat emelhetnek ellene emberi hamvak, illetve temetőhely megbecstelenítése miatt, ami 8 évig terjedő börtönnel büntethető. A majdaneki koncentrációs tábor 1941 és 1944 között működött, mintegy 150 ezer foglyot őriztek benne. Közülük 80 ezren haltak meg, túlnyomórészt zsidók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS