2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jovanka Broz: Tito jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán

2013. január 05. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Jovanka Broz, a néhai jugoszláv elnök, Josip Broz Tito 88 éves özvegye szerint férje "jobban szerette a nőket, mint Nagy Szulejmán szultán".
Jovanka hosszú évek után most először fedte fel magánéletét Titóval a Slobodna Bosna című Banja Luka-i napilapnak. Az idős hölgy arra utalt, hogy sok muszlimhoz hasonlóan Titónak is négy felesége volt, bár természetesen nem egyszerre. Életrajzírói a négy feleség mellett számtalan szeretőről és 17 gyermekéről tudnak.

A Boszniai Szerb Köztársaság központjában megjelenő újság riporterének megnyílt az idős asszony, és elmesélte, hogy közös életükben egy pillanatig sem volt zavaró a köztük levő 32 év korkülönbség, "mindig figyeltünk egymásra" - mondta.

Jovanka Budisavljevic likai (Horvátország délnyugati hegyes vidéke a Plitvicei tavakkal) szerb partizánlány 1952-ben, 28 évesen kötött házasságot az akkor 60 éves Titóval és haláláig (1980) vele maradt. Az özvegy elbeszélése szerint már az antifasiszta felszabadító harcok idején, a főparancsnokságon együtt dolgoztak, de Tito akkor szerelmes volt Zdenka nevű titkárnőjébe, aki azonban 1946-ban meghalt.

Jovanka és Tito között szorosabb kapcsolat akkor alakult ki, amikor 1947-ben elkísérte Titót Szlovéniába egy sérvműtétre. Az operáció nem volt egyszerű, komoly komplikációk is felléptek.

"Azokban a napokban állandóan mellette voltam, és hogy gyorsabban teljen az idő, fölolvastam neki irodalmunk legszebb romantikus elbeszélő költeményeiből, köztük a boszniai szerb Aleksa Santic és a horvátországi szerb Branko Radicevic verseiből. Ő ezeket a költőket nem ismerte, de az volt az érzésem, hogy élvezettel hallgatta" - tette hozzá Jovanka, megjegyezve, hogy Tito akkor "hódolt be" neki.

Beszélt arról is, hogy nem volt könnyű élete, tele volt stresszel, személyes veszteségekkel, de azt érezte, ha a férjével van, akkor biztonságban van.

A nagy korkülönbség ellenére is remekül töltötték együtt a szabadidőt - tette hozzá. Tito biliárdozott, és Jovanka megtanulta tőle a játékot. Eljárt férjével vadászni is, lévén, hogy a háborúban partizánként megtanult lőni. Gyakran mentek horgászni, "kiderült, hogy nekem nagyobb a türelmem". Máskor együtt úsztak, "én nála jobban". "A politikáról nem esett szó köztünk, ő ebben nagy fölényben volt velem szemben, de én sem voltam apolitikus" - jegyezte meg Jovanka Broz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS