2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

15 ezer dollárt kell fizetnie a NASA rendszerét feltörő kolozsvári hackernek

2012. december 13. 18:26, utolsó frissítés: 18:26

A Kolozsvári Táblabíróság jogerős végzése értelmében a követelt fél millió dollár helyett csak 15 ezer dollár kártérítést kell fizetnie az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) informatikai rendszerét feltörő Butyka Róbert kolozsvári hackernek.


A szerdai bírósági végzést a Ziua de Cluj napilap közölte csütörtökön internetes oldalán. A végzés szerint a táblabíróság törli az 584 ezer dolláros kártérítésről hozott alapfokú ítéletet, és csak 15 ezer dolláros kártérítést ítél meg a büntetőperben polgári peres félként részt vevő NASA-nak.

Butyka ügyvédje a lapnak elmondta, a NASA semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá a félmillió dolláros kárigényét, és tudomása szerint biztosítással is rendelkezett a hackertámadásokból származó kár esetére.

A világhálón Iceman fedőnevet használó hackerre a NASA feljelentése alapján csaptak le a román hatóságok 2011. november 16-án. A vád szerint a fiatalember 2010 decemberében behatolt a NASA informatikai rendszerébe, ott pedig megváltoztatta a jelszavakat, és olyan mértékű károkat okozott, amelyek helyreállításához az amerikai szakemberek fél éves munkájára volt szükség.

A hackert tettéért januárban három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kolozsvári Bíróság. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS