2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Földet ért a világűr pereméről leugró Felix Baumgartner

2012. október 14. 22:06, utolsó frissítés: 22:08

Romániai idő szerint vasárnap 21 óra 7 perckor Felix Baumgartner bázisugró leugrott a sztratoszféra pereméről. Az ejtőernyős fél hétkor indult a világűr peremére, hogy végrehajtsa a történelmi rekordugrást, és 21 óra 17 perckor sértetlenül földet ért. A hét elején időjárási okokra hivatkozva többször is elhalasztották a kísérletet.


Az ugrással Baumgartner három rekordot tudhat magáénak: a történelem legmagasabbról végrehajtott ugrása, a leggyorsabb szabadesése és a legmagasabbra elérő emberrel megtett ballonos repülés. A történelmi eseményt az interneten élőben is lehetett követni, a csatorna számlálója szerint több mint 350 millióan kattintottak a közvetítésre.Az ugrás célja nem csupán a rekorddöntés volt: a közreműködő tudósok tapasztalataikat modernebb űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez szeretnék felhasználni és információkat szereznének arról, miként reagál az emberi test a hangsebesség átlépésére.

Baumgartner már többszörös világrekorder, a világ jelenleg talán legismertebb bázisugrója. A 43 éves férfi 2010-ben állította be az eddigi legalacsonyabb bázisugrás világrekordját, amikor leugrott a Rio de Janeiro-i Krisztus-szoborról. (hvg/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS