2023. február 8. szerdaAranka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cujka lesz a román pálinka?

2003. február 26. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

A jelek szerint Románia nem kíván Magyarországgal "pálinkaháborút" folytatni, megelégszik azzal, hogy csak a cujkát ismerjék el román terméknek - írta kedden az Adevarul. A lap szerint a háború végét az mutatja, hogy a kormány a gyümölcstermelésrõl készülõ törvény tervezetében rögzítette: csak a cujka számít román szeszesitalnak.


A cujkát kizárólag szilvából fõzhetik és földrajzi származása, valamint alkoholfoka alapján lehet majd besorolni. A jogszabály elõírja a forgalmazóknak, hogy milyen vidékeket tüntethetnek fel a címkéken. A más gyümölcsbõl lepárlással készült szeszesitalokat rakiu néven lehet majd forgalmazni.

Románia tavaly novemberben nagy felháborodással fogadta, hogy Magyarország a pálinka sajátos magyar termékként való elismerését kérte az Európai Uniótól. Adrian Nastase miniszterelnök utasítására minisztériumközi válságstáb alakult, a romániai szeszgyártók országos szövetsége (GARANT) pedig bejelentette, hogy kész perbe fogni az Európai Uniót a termelõknek okozott súlyos anyagi veszteség miatt.

A GARANT elnöke a múlt héten azt közölte, hogy Magyarország vereséget szenvedett: az Erdélyben fõzött pálinkát továbbra is palinca néven lehet forgalmazni. A GARANT elnöke szerint pálinkát Ausztria egyes területein is lehet készíteni, mivel a pálinka nem magyar, hanem az egykori Osztrák- Magyar Monarchia egyes térségeire jellemzõ termék.

Magyarországnak egyértelmûen az az érdeke, hogy a pálinka márkanév alatt csak magyar termékeket lehessen értékesíteni, de az igaz, hogy az erdélyi területeken - sõt Bánátban is - komoly hagyományai vannak a házi pálinkafõzésnek - nyilatkozta még novemberben Barabás Attila, a Gyõri Likõrgyár Rt. vezérigazgatója.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS