2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Amatőr "restaurátor" tett tönkre egy 19. századi műremeket

2012. augusztus 23. 12:45, utolsó frissítés: 12:47

Segíteni akart, ehelyett tönkretett egy 19. századi freskót egy spanyol asszony, miután engedély nélkül, házi eszközökkel próbálta restaurálni a festményt – írta a The Telegraph. A kontár munkára nem sokkal azelőtt került sor, hogy hivatásos restaurátorok is hozzá láttak volna a felújításhoz.


Elias Garcia Ecce Homo című alkotása, amely egy helyi templom falát díszítette az elmúlt években enyhébb károsodást szenvedett. Néhány napja az idős nő úgy döntött, nem nézheti tovább tétlenül a szentkép pusztulását és ahelyett, hogy profi restaurátorokat hívott volna, maga látott hozzá a freskó felújításához. Kellő szaktudás hiányában a botcsinálta restaurátor egyszerűen átfestette az eredeti kép nagy részét, ennek eredményeképp most a templom falán most egy elnagyolt, az eredetire alig emlékeztető mázolmány látható.
A sors iróniája, hogy néhány hete az eredeti művész unokája nagy összeget ajánlott fel a borjai Centro de Estudios Borjanos művészeti stúdiónak az Ecce Homo felújítására. A tönkretett festményt a Centro restaurátorai fedezték fel, amikor épp hozzáláttak volna a felújításához.

A Centro rendszeresen készít képeket a régió vallásos témájú festményeiről, hogy nyomon követhessék azok állapotát. Az Ecce Homóról készült képeken látszik, hogy a festmény állapota 2010-ben kezdett romlani. Két év alatt egy fehér réteg fedte be a kép nagy részét, amit az idős asszony valószínűleg megpróbált egyszerűen lekaparni, majd a szennyeződéssel együtt lejövő festéket saját ecsetvonásaival igyekezett úgy-ahogy pótolni.

Az amatőr restaurátor, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, azt mondta, „jó szándékkal” cselekedett, az önkormányzat kultúráért felelős tanácsosa, Juan Maria de Ojeda viszont azt mondta, „elszaladt vele a ló”. (hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS