2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymilliárd tévénéző figyeli majd az olimpia megnyitóját

2012. július 27. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Óvatos becslések szerint egymilliárd tévénéző figyeli majd péntek este, ahogyan II. Erzsébet királynő hivatalosan megnyitja a 2012-es londoni nyári olimpiai játékokat. A 27 millió fontos költségvetésből összeállított megnyitóünnepélyt Danny Boyle filmrendező, az ünnepség művészeti igazgatója rendezi. Boyle nevéhez olyan filmsikerek fűződnek, mint az Oscar-díjas Slumdog Millionaire és a Trainspotting.

Az olimpiai és az utána következő paralimpiai játékok nyitó- és záróünnepségei Boyle és a rendezvénysorozat kreatív igazgatója, Stephen Daldry előzetes közlése szerint annyi közreműködőt mozgat majd meg, mintha a londoni West End színházi negyedében futó musicaldarabokból "egyszerre 165-öt állítanának színpadra".A nyitórendezvényt a szervezők előzetes becslése szerint világszerte egymilliárd, a játékokat pedig négymilliárd tévénéző figyeli majd.

A péntek esti megnyitóra 15 ezer négyzetméternyi színpadterületet alakítottak ki a kelet-londoni Stratford városrészben 500 millió font költséggel felépített olimpiai stadionban, amelynek ötszáz hangszórója összesen egymillió watt hangteljesítménnyel sugároz, és a műsorban 15 ezer önkéntes vesz részt. Az előadásra 23 ezer jelmez készült.

A megnyitóünnepség "előműsora" helyi idő szerint este 8 óra után 12 perccel - vagyis a 2012-re utaló 20:12 órakor - kezdődik, és a főműsor 21 órai kezdetéig tart.

A londoni olimpiai játékok szervezőbizottsága (LOCOG) bejelentette: egyhangú döntéssel kiválasztották azt a személyt, aki a péntek esti megnyitón meggyújtja a stadionban az olimpiai lángot, kilétét ugyanakkor egészen a jeles pillanatig nem hozzák nyilvánosságra.

A legtöbben azonban Sir Steve Redgrave volt evezősre és Sir Roger Bannister egykori atlétára tippelnek. Az 50 éves Sir Steve minden idők legeredményesebb brit olimpikonja, az egyetlen brit sportoló, aki öt egymást követő olimpiáról tért haza aranyéremmel. A 83 esztendős Sir Roger egy nevezetes rekordot tudhat magáénak: 1954-ben ő volt az első, aki négy percnél rövidebb idő alatt futotta az egymérföldes távot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS